Aki a Fradi-mezt budafokira cserélte

Exkluzív interjú Bélteky Róberttel, a Budafoki MTE magyar származású ausztrál tulajdonosával.


74 év után a Budafoki MTE futballklub ismét az első osztályban fog játszani. A szenzációs siker híre pillanatok alatt keresztülszáguldott a földön és a nagy vizeken is. Pontosan 15.557 kilométert utazott, hogy megérkezzen valakihez, aki már nagyon várta ezt a hírt.

A siker nem ismer távolságot.

Exkluzív interjúnk második része.

Bélteky Róbertet, ausztráliai (Melbourne) otthonában az éjszaka közepén érte a hír, hogy csapata, a Budafoki MTE feljutott az első osztályba. A Final Score Média két zászlóshajója, az nb1.hu és a sport365.hu kérdezte a tulajdonost az örömről, a tervekről, és feltettük a nagy kérdést: Mi lesz, ha megvalósul az álom, a Nagy Álom?


„A SIKER összeköt”

Ha lemaradtak, itt elolvashatják az interjú 1. részét:

Sport365.hu - A siker nem ismer távolságot

74 év után a Budafoki MTE futballklub ismét az első osztályban fog játszani. A szenzációs siker híre pillanatok alatt keresztülszáguldott a földön és a nagy vizeken is. Pontosan 15.557 kilométert utazott, hogy megérkezzen valakihez, aki már nagyon várta ezt a hírt. Exkluzív interjúnk első része.


Bakonyi Péter - Mit gondol az MLSZ döntéséről?

Bélteky Róbert - Gyakorlatilag azt lehetett látni az egész szezonban, hogy fej fej mellett haladtunk az MTK-val, voltak olyan hetek is, amikor a Budafok volt az első helyen. Őszintén mondom, hogy megérdemeltük ezt a feljutást a teljesítményünk és a tabella alapján is. Megtettünk mindent, amit kellett és amit lehetett, megdolgoztunk ezért a feljutásért. Magáról a döntésről nehéz véleményt mondani, hiszen ilyen helyzet még soha nem volt gyakorlatilag a világon. Biztosan nagyon nehéz feladat volt meghozni a döntést, hiszen ilyen mértékű leállás a sportban, gazdaságban és a társadalmi érintkezésben még nem fordult elő. Ebben a helyzetben tökéletesen dönteni szinte lehetetlen. A magunk részéről megérdemeltnek érezzük a feljutást, várjuk a jövőt és készek vagyunk a következő kihívásokra.


(A képen: Bélteky Róbert)
Fotó: Sport365

BP- Nyilván ennek a döntésnek vesztesei is vannak, hiszen ott van például a Vasas, akivel izgalmas, sorsdöntő mérkőzést játszott a Budafok. Üzen nekik valamit?

BR - A Vasas nagyon jó lendületben volt az utolsó pár fordulóban, egészen közel kerültek hozzánk, de ilyen a futball. Csak meg tudom erősíteni, hogy mi a teljes szezonban az első két hely valamelyikén voltunk. Egyébként azt is várom, hogy a Vasassal újra játszunk majd, remélhetőleg az NB I-ben.


Fotó: budafokimte.hu

BP- Mik most a legfontosabb célkitűzések? Bennmaradás vagy már megfogalmaztak ennél nagyravágyóbb célokat is?

BR - Fontos, hogy legyenek álmaink, de az is fontos, hogy ezek legyenek reálisak. Az NB I és az NB II között óriási a különbség, ez azt is jelenti, hogy nekünk is nagyon meg kell erősödnünk, hogy helyt tudjunk állni. A keretünk nagyon jó, de nyilván legalább négy-öt élvonalbeli szintű játékost igazolnunk kell. A mi erősségünk, hogy nagyon egyben van a csapatunk, az anyagi helyzet biztonságos, az NB II-ben is az volt, és az NB I-ben is az lesz. Az erős csapategység végig jellemző volt ránk, akárhol is játszottunk. Nagyon nehéz lesz bennmaradni, de ugyanilyen nehéz volt minden korábbi feljutásunk is, úgyhogy ez sem lehetetlen. Bízom benne, hogy bent maradunk, utána pedig megtervezzük a további jövőt.


Fotó: Mariczky Balázs

BP- Jakab János tiszteletbeli elnök úr 21 játékost emlegetett, akik szerepelnek a kívánságlistán. Hogyan fog változni a keret?

BR - A keretet erősíteni kell. Bárhol a világon, ha feljut az első osztályba egy csapat, akkor ez a következő lépés. Ez egészen biztos, ennek pedig komoly költsége is lesz. Nyilván a két bajnokság között óriási a különbség anyagiak tekintetében is. Több meccset is fogunk játszani, amíg sokkal keményebbnek, gyorsabbnak és felkészültebbnek kell lennünk. Erre való a felkészülés, ami egyébként nálunk már hat hónapja elkezdődött. Nem lesz könnyű az NB I-ben jól szerepelni. Azt látni, hogy nagyon sokan, akik feljutnak, azok az első évben máris kiesnek. Nekünk az a célunk, hogy bennmaradjunk. Az élmezőny jelen pillanatban még elérhetetlen álom, a középmezőnyben szeretnénk végezni.


(A képen: Csizmadia Csaba, a vezetőedző, Jakab János tiszteletbeli elnök, Oláh Lóránt sportigazgató)
Fotó: budafokimte.hu

BP- Az átigazolásokra visszatérve, jönnek-e idősebb, rutinosabb játékosok, illetve lesznek-e külföldi igazolások?

BR - Mi egy magyar klub vagyunk. A Budafok mindig egy olyan csapat volt, aki játékosokat nevelt ki. A mostani keretünkben is van két magyar U21-es labdarúgó-válogatott. A jövőnk a fiatalokban van, de nagy szükség van rutinos játékosokra is, akik nagyon jó látnak a pályán.

BP - A szakmai stábban tervez változtatást?

BR - Azért jutottunk el eddig, mert együtt vagyunk, és azért jutunk még tovább, mert így együtt maradunk. Nincs tervben változás a szakmai stábban. Ez a stáb szerezte meg nekünk a sikereket, és én kíváncsian várom, hogy hová juttatják még el a Budafokot. Stabilan együtt vagyunk és segítjük egymást. A klub anyagi helyzete is biztonságos. Mindez így együtt nagy erőt ad a szakmai stábnak és a csapatnak is a további sikerek eléréséhez.


Fotó: budafokimte.hu

BP - Fel vannak készülve az első osztályra? Pénzügyi, infrastrukturális és szponzorációs szempontból?

BR - Két éve készülünk erre. Nagyon nagy öröm, kellemes meglepetésnek is mondhatnám. De valójában mi erre vártunk, erre készültünk. Konkrétan két éve tűztük ki azt a célt, hogy fel akarunk jutni az első osztályba. Letettük az asztalra az ötéves üzleti tervet, amelynek természetesen része volt az is, hogy hogyan folytatjuk, ha eljutunk az NB I-be. Összességében azt tudom mondani, hogy pontosan ott vagyunk, ahová terveztük magunkat és amire fel vagyunk készülve. Pontosan tudom, hogy a futball egy üzleti vállalkozás, éppen ezért többek között az infrastrukturális fejlesztések is már régóta tervben voltak, és folytatni is fogjuk. Itt semmi nem a véletlen műve, öt éve konzekvensen készülünk ezekre a célokra, két éve pedig teljesen konkrétan meghatároztuk, hogy mit szeretnénk elérni, egy kidolgozott stratégia mentén dolgoztunk. Fel vagyunk készülve a folytatásra, az anyagi háttér továbbra is stabil ezekhez a célokhoz.


Fotó: budafokimte.hu

BP- Visszatérve az érzelmekhez, hogyan képzeli el azt, hogy a Budafok például a Fradival játszik? Korábban, amikor a Magyar Kupában játszott pár éve a Budafok, elismerte, hogy fradista. Milyen érzés lesz látni a klubját a szeretett csapata, a Ferencváros ellen játszani?

BR – (Nevet) A fiam felhívott Londonból, aki oda jár egyetemre, így ott is él, és azt mondta, hogy „Apu jó lenne, ha az első meccs az Fradi-Budafok lenne”. Őszinte leszek, gyerekkoromban óriási Fradi-szurkoló voltam. Fradi mezek, melegítők még most is ott vannak a szekrényben, de most már nem veszem fel, hiszen a saját csapatom mezét viselem a legszívesebben, ez pedig a Budafok. A Fradi mindig is a legnépszerűbb és a legsikeresebb csapat volt, de most mi is ott vagyunk velük az első osztályban.


Fotó: budafokimte.hu

BP- Sok ezer kilométerre van Budapesttől és a Budafok-tól, nem tudja a csapatával együtt ünnepelni ezt a sikert. Azért Ausztráliában előkerül a pezsgő családi vagy baráti körben?

BR - Gondoltam rá, hogy megünnepeljük itt Ausztráliában a házamban, de nagyon szigorúak a szabályok, gyakorlatilag csak a család lehet a lakásban, úgyhogy ezt még át kell gondolnom. Az biztos, hogy fogunk ünnepelni és pezsgő is lesz. A feleségem már mondta is, hogy töltött káposztát fog készíteni. Csak azt nem tudom pontosan, hogy kik azok, akik el tudnak majd jönni az ünneplésre. Szerintem előveszünk egy-két felvételt a Budafok idei meccseiből és megnézzük a legszebb pillanatokat. Mert voltak bőven!

Ha lemaradtak, itt elolvashatják a Budafoki MTE sportigazgatójával, Oláh Lóránttal készített interjút.

Sport365.hu - "Először örültem, majd utána eszembe jutott a két osztály közötti különbség" - Exkluzív interjú

Ahogy arról beszámoltunk, a Magyar Labdarúgó Szövetség döntése értelmében az MTK és a Budafok együttese jutott fel az NB I-be. A bejelentést követően exkluzív interjút adott stábunknak a Budafoki MTE sportigazgatója, Oláh Lóránt. - Hogy fogadtad a hírt? Mit éreztél először? - Megkönnyebbülést. Az igazság az, hogy az elmúlt időszak nem volt könnyű.

Borítókép: budafokimte.hu
Interjú: Bakonyi Péter

 

Videók