Isten veled Törő!

A mennyei pályán táncol tovább a legenda...


Az ujpestfc.hu írását változtatás nélkül közöljük.

Fájdalommal tudatjuk veletek, hogy Törőcsik András a mai napon eltávozott a mennyei csapatba.

Emlékezzünk rá pár szóval.

Törőcsik András 1955. május 1-én látta meg a napvilágot Budapesten. A labdarúgás alapjait 12 évesen kezdte elsajátítani a BVSC csapatában, ahol felfigyelt rá a kor egyik legsikeresebb csapata az Újpesti Dózsa, így nem meglepő, 19 évesen a negyedik kerültbe igazolt. A Labdarúgás című magazinban adta első interjúját 1975-ben ahol így fogalmazott: „Amikor először beléptem a Megyeri úti öltözőbe hirtelen nem is tudtam, hogy hogyan köszönjek, hiszen olyan játékosok közé kerültem, akik már akkor sokszoros válogatott játékosok voltak, amikor én még azt sem tudtam jóformán, hogy mi az a futball! És tessék, most itt vagyok közöttük, úgy, mint az Újpesti Dózsa 18-as keretének tagja. Toporogtam az ajtóban, míg nem Várhidi Páli bácsi azt nem mondta: Fiacskám ülj Noskó Ernő és Horváth Jóska közé.”

A Megyeri úton hamar elnyerte szurkolók szívét, hiszen különlegesen bánt a labdával, cselezéseit, robbanékonyságát pedig képtelenség volt lemodellezni. Ki ne emlékezne az 1. FC Köln elleni mérkőzésre ahol a későbbi világbajnok Steinert fektette el kétszer, végül pedig ívelt a középen lévő Kiss Sándor felé, aki a kapuba fejelte a labdát. A szurkolói társadalom a szívébe zárta 9-es számú játékosunkat, dal is született róla: „Az Újpest pályán egy csillag ragyog, Tőrőnek hívják a csillagot, az Újpest-tábor kedvence ő, előre Lilák és Táncolj Törő, Táncolj Törő, Táncolj Törő!”

Kese közel 11 éven át húzta magára a lila-fehér csíkos dresszt, ez idő alatt több mint 230 mérkőzésen lépett pályára, neve mellett pedig három bajnoki arany mellett, 3 MNK győzelem szerepel. Az 1983/84-es szezonban a Kupagyőztesek Európa-kupájában a negyeddöntőig jutott, ahol az előző évi győztes skót Aberdeen FC csapatával szemben maradt alul az Újpesttel.

Természetesen egy ekkora ikon, mint Törő, a válogatottban is pályára lépett, a meggypiros mezt 45 alkalommal viselhette, és 12 gólt szerzett. Részt vett az 1978-as argentínai és az 1982-es spanyol labdarugó-világbajnokságon.

Karrierjét a vártnál hamarabb 1989-ben fejezte be, egy súlyos sérülés miatt. Ezt követően rendszeres vendége volt csapatunk mérkőzéseinek, amíg egészségi állapota engedte.

Sajnos ismét egy ikon távozott közölünk, de tudjuk, hogy a menyei futballpályán zeng majd, hogy „Táncolj, Törő!”

Az Újpest FC ezúton is szeretné részvétét kifejezni a családnak, barátoknak és egykori játékostársaknak. Törőcsik Andrást az Újpest FC saját halottjának tekinti!

Borítókép és forrás: ujpestfc.hu

Videók