"Ha bánatunk van, a válogatott a külhoni magyarokat is büszkévé teszi"

Szoboszlai egymaga annyit ér, mint az egész bolgár keret. Mi történt 2005 óta a két csapattal? Interjú László Csaba volt Fradi- és válogatott edzővel.


 Az NB1.hu írását változtatás nélkül közöljük.

2005-ben a bolgároknak volt egy Berbatovuk, nekünk most van egy Szoboszlaink. Tizennyolc éve Bulgária otthoni vb-selejtezőn 2-0-ra nyert, majd 1-1-re végeztek a felek egymással Budapesten – idén március végén Magyarország 3-0-ra győzött a két csapat budapesti Eb-selejtezőjén.

Az 2005-ös meccsek óta sok minden változott, hiszen míg a bolgárok utoljára 2004-ben jártak Eb-n, a magyarok az előző két kontinensbajnokságon egyaránt ott voltak, és a mostani Eb-selejtezősorozat állása is jól mutatja a különbségeket. Míg a kijutás küszöbén álló magyaroknak 14, addig a bolgároknak két pontjuk van. És miközben Marco Rossi 2018 óta vezeti a magyar válogatottat, ez idő alatt mostani ellenfelünknél ötször volt kapitányváltás, legutóbb két hete, a szófiai, Litvánia elleni zakó után Mladen Krsztajicsot váltotta Ilian Iliev.

Ami közös a két válogatottban: Matthäus mindkét válogatottat irányította. A magyarokkal 11 győzelem, 3 döntetlen, 14 vereség volt a mérlege 2003-2006 között, míg a bolgár csapattal 3 győzelmet ért el 3 döntetlen és 4 vereség mellett 2010-11-ben.

Nemcsak szépek lettek a stadionok, hanem…

2005-ben, amikor Bulgária négy pontot szerzett a Magyarország elleni vb-selejtezőkön, Lothar Matthäus kapitányt László Csaba segítette, őt kérdeztük a csütörtöki, szófiai Eb-selejtező esélyeiről.

Arra a kérdésre, hogy mi változott 2005 óta, az 59 éves edző így válaszolt: „Sok minden, de a változások a mi szempontunkból pozitívak. Ugorhatok egyből az infrastrukturális kérdéshez, hiszen sokáig arról vitatkoztunk, hol lesz a mérkőzés, ami elég szomorú. Ez arra is utal, hogy katasztrofális állapotban vannak a bolgár stadionok.”

Amikor a másodedzője voltam Lothar Matthäusnak, teljesen más volt a felállás, a bolgár csapat volt az esélyesebb, de azóta sok víz lefolyt a Dunán, és sok minden változott a magyar futballban.

„Nemcsak arról beszélhetünk, hogy szépek lettek a magyar stadionok, hanem arról is, hogy végre meg is töltjük a lelátókat, pláne válogatott szinten.”

Olvasd el a teljes cikket az NB1.hu oldalán IDE kattintva!

Borítókép: Getty Images

 

Videók