Európa bajnoki címmel tér haza az Oltalom Sportegyesület csapata

A magyar csapat tagjai nagyot küzdöttek.


Tizenhárom európai ország több mint 400 résztvevője gyűlt össze 2021. szeptember 14-én az utrechti Jaarbeursplein -en, hogy részt vegyen az egy hétig tartó European Life Goals Games 2021 nagyszabású közösségi sporteseményen, melynek kiemelt célja, hogy megmutassa milyen a sport ereje az integráció és elfogadás, a testvériség és társadalmi befogadás elősegítése terén.

A szervezők a helyszínen erre az alkalomra az utcai futball szabályainak megfelelő szabványú könnyűszerkezetes stadiont is felépítettek.

A rendezvényt az Európai Bizottság, az Üdvhadsereg és a Holland Egészségügyi, Jóléti és Sportminisztérium támogatta.

Magyarországot az Oltalom Sportegyesület 8 fiatal játékosból álló lelkes csapata képviselte, akik a bajnokságra szabvány pálya nélkül, szabadtéri ingyenes pályán a Margitszigeten kezdték meg a felkészülést heti öt edzéssel, és csak a helyszínre érve, az első meccsen tudták először kipróbálni a különleges pálya arányait és adottságait.Ez meg is látszott az első mérkőzésen, a taktikus litvánok ellen vereséget szenvedtek, de gyorsan alkalmazkodva a körülményekhez, a torna fordulóinak tapasztalataiból fejlődve, a legfiatalabb átlagéletkorral pályára lépő csapat az elődöntőben a Svéd játékosokat felülmúlva a döntőig küzdötte fel magát.

Kellett hozzá némi szerencse is, hiszen az elődöntőt a franciákkal játszották volna, akiknek a mindennapi tesztelés során az elődöntő napján pozitív lett a eredményük, így azon a mérkőzésen nem tudtak kiállni.

A játékoskeretben a fiatalok mindegyike régóta részt vesz az Egyesület rendszeres edzésein. Egy részük állami gondozott fiatal, néhányuk menekült hátterű, vagy szegénységben élő.


A kitartás, az alázat és a sport tisztelete ismét meghozta gyümölcsét. Óriási küzdelemben egy nagyon izgalmas mérkőzésen az utolsó másodpercekben kapott egyenlítő gól miatt büntetőkkel nyertek a dánok ellen, így a bajnokságon a magyar csapat leküzdve minden hátrányát bravúros összjátékkal a dobogó legtetején végzett, és ezzel a teljesítményükkel a European Life Goals Games 2021 utcai futball bajnokságról Európa Bajnok címmel térnek haza!

A csapat edzője, Hegyi Frigyes a mérkőzést követően elmondta, hogy nagyon elégedett a csapat játékával: “a srácok nagyok voltak, és a döntőben rúgott 5 gólt 4 játékosunk lőtte, a 15 éves Ricsi duplázott, és még a büntetőt is bevágta. Mahdi, a kapus még akkora hiba után is vissza tudott jönni fejben és a büntetőt védve segítette megnyerni a mérkőzést. Hihetetlen, mindenki ledöbbent hogy 15-17 éves kis vékony srácok a nagydarab felnőttekkel fizikailag felvették a versenyt, fejben és csapatként pedig erősebbek voltak.”

A European Life Goals Games 2021 legfontosabb szabályai:

A meccseket 20x16 méteres, palánkkal körülvett pályán játszák. A kapu 1.30 méter magas és 4 méter hosszú. A Street football-t 4-fős (3 mezőnyjátékos + kapus) csapatokban játszák. A kétszer hétperces félidő között egyperces szünet van. A kapus nem hagyhatja el a büntetőterületet és 5 másodpercen belül meg kell játszania a labdát – nem húzhatja az időt. A büntető (szabálytalanságért, időhúzásért, vagy ha a védő belép saját büntető területére) itt a felezővonaltól a labda kapura vezetését, majd ellövését jelenti. A védekező csapat mezőnyjátékosai sem léphetnek be a büntetőterületre, ha megsértik ezt a szabályt, az ellenfél büntetővel jöhet. Egy mezőnyjátékosnak a védekező csapatból mindig a saját térfelén kell maradnia, így a támadók létszámfölényben vannak – ez biztosítja a játék gyors iramát, valamint a relatíve sok gólt.

Forrás és képek: Oltalom Sportegyesület

Videók