Oleksandr Usykot lehet, hogy NEM fosztják meg az IBF övétől

Jelentős fejlemény történt Oleksandr Usyk egyik nehézsúlyú világbajnoki címével kapcsolatban.


Oleksandr Usykot talán mégsem fosztják meg egyik nehézsúlyú világbajnoki címétől. Usyk a cirkálósúlyban elért vitathatatlan sikerét követően nehézsúlyban is megtette ugyanezt, amikor megosztott döntéssel legyőzte a WBC bajnok Tyson Furyt.

Az ukrán már korábban is birtokolta a WBA (szuper), az IBF és a WBO nehézsúlyú világbajnoki címeket, de a rijádi szenzációs szereplés után a WBC-övvel is bővítette gyűjteményét. Usyk 2000 óta az első vitathatatlan nehézsúlyú bajnok lett, de előzetesen sokan állították, hogy nem sokáig fogja birtokolni az összes címet. Azt ugyanis közölték, hogy az IBF öv lesz a tét várhatóan a június 1-jei Filip Hrgovic-Daniel Dubois összecsapáson. Előbbi már egy örökkévalóságnak tűnő ideje kötelező kihívó, Usykot pedig azért akarták megfosztani, hogy végre megkapja a lehetőséget.

Alexander Krassyuk, Usyk promótere azonban megerősítette, hogy kivételt fognak kérni az IBF-től.

„Természetesen kivételt fogunk kérni az IBF-től” - mondta Krassyuk a World Boxing Newsnak.

Ha ezt valóban megadják, és Hrgovic kénytelen tovább várni az esélyére, akkor az októberi visszavágó Fury és Usyk között valószínűleg egy újabb vitathatatlan összecsapás lesz. Uysk ügyét segítheti, hogy a Fury elleni meccsét sokáig halogatták, és az eredeti időpont azért nem jött össze, mert a Cigánykirály egy sparring során megsérült.

Az IBF elnöke, Darryl Peoples a Boxing Scene-nek nyilatkozva tisztázta a helyzetet: „Ami az IBF szabályait illeti, bármelyik regnáló bajnok kérhet kivételt. Joguk van hozzá.”

Usyknak rengeteg kötelezettsége lesz az irányító testületekkel szemben, de ha az IBF az ő javára dönt, az rossz hír lesz Anthony Joshua számára, mivel remélte, hogy kihívhatja a Hrgovic-Dubois győztest.

Borítókép: Daznboxing/instagram

Videók