Fury: „Hiszem, hogy megnyertem a meccset, de….”

Oleksandr Usyk megosztott döntéssel győzött Tyson Fury ellen.


Nem volt vitathatatlan nehézsúlyú bajnok azóta, hogy Lennox Lewis legyőzte Evander Holyfieldet minden idők legnagyobbjainak visszavágóján 1999 novemberében Las Vegasban.

A világ másik felén - és közel 25 évvel később - egy újabb vitathatatlan bajnokot koronáztak a bokszvilág egyik legmenőbb súlycsoportjában, amikor Oleksandr Usyk megosztott győzelmet aratott Tyson Fury ellen a teltházas Kingdom Arénában.

A várakozás megérte, mivel mindkét férfi olyan küzdelmet vívott, amely méltó volt ahhoz a díjhoz, amiért küzdöttek. Az egyik bíró 114-113-ra értékelte a mérkőzést Fury javára, de 114-113 és 115-112-es pontozás Usyk javára szólt, aki ezzel első profi vereségét okozta az angolnak.

„Ez [egy] nagy lehetőség nekem, a családomnak, a hazámnak, a történelemnek” - mondta a háború sújtotta Ukrajnában élő Usyk. „Ez [egy] nagyszerű nap.”

Usyk, aki a WBA, IBF és WBO övekkel lépett ringbe, megszerezte Fury WBC címét, hogy a négy öves korszak első vitathatatlan nehézsúlyú bajnoka legyen. Egyúttal ő lett a lineáris nehézsúlyú bajnok is, ezt a címet Fury 2015 óta birtokolta, miután Usyk honfitársa, Wladimir Klitschko felett aratott fölényes győzelmet.

A régóta várt kétmeccses megállapodásban szerepelt egy tervezett október 12-i, rijádi visszavágó, ahol Fury egyenlíteni szeretne, és továbbjutni egy szupermeccsre Anthony Joshua ellen 2025 első negyedévében.

„Hiszem, hogy megnyertem a meccset, de nem fogok itt ülni, sírni és kifogásokat keresni”. Úgy gondolom, hogy néhány menetet ő nyert, de a többségét én. Mit lehet tenni? Mindketten jó küzdelmet vívtunk, a legjobbat, amit csak tudtunk. Az emberek a háborúban lévő ország mellé állnak. De ne tévedjetek, én nyertem meg ezt a meccset ... és vissza fogok térni. Van egy visszavágó záradékunk” – mondta Fury.

Usyknak négy öltéssel kellett összevarrni egy vágást a jobb szeme felett, a promótere, a K2 Promotions Alexander Krassyuk szerint. Az is felmerült, hogy Usyk a mérkőzésen állkapocstörést szenvedett, és egy helyi kórházba szállították MRI vizsgálatra. Usyk segédedzője és vágója, Russ Anber az ESPN-nek elmondta, hogy a bunyós csak a mérkőzés után panaszkodott állkapocsfájdalomra. Krassyuk azonban az ESPN-nek elmondta, hogy „nincs kétség” afelől, hogy Usyk készen áll az október 12-re tervezett visszavágóra.

A 37 éves Usyk úgy tűnt, hogy a 9. menetben a küszöbön állt, hogy végezzen Furyval, miután 14 ütést is bevitt egymás után, miközben az angol a ringben imbolygott. Az utolsó ilyen ütés hatására Fury a köteleknek dőlt, ami feltartóztatta őt. Mielőtt Usyk a számolást követően lecsaphatott volna Furyra, a menet véget ért. Mire pedig elkezdődött a 10. menet, Fury a pihenőpercet követően magához tért. Bár Usyk nem végzett Furyval, de végleg megváltoztatta a küzdelem lendületét. A 8-10. menetet mindhárom pontozólapon megnyerte, hogy a végére elhúzzon. Az utolsó menetet Fury nyerte, de ekkor már késő volt.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Usyknak két zászlót adtak át, amelyeket a határon az orosz erők ellen harcoló ukrán hadsereg írt alá.

„Ők igazi hősök” - mondta Krassyuk. „Usyk miattuk harcol, mert ők adják meg neki ezt a lehetőséget”.

Ahogy a Fury elleni küzdelem a végéhez közeledett, Usyk megemlékezett elhunyt édesapjáról, aki néhány nappal azután halt meg, hogy Usyk aranyérmet szerzett a 2012-es londoni olimpián. Usyk nem tudta átadni neki az érmet. A vasárnapi, mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, amikor Usyk könnyekben tört ki, azt mondta: „Tudom, hogy itt van velem”.

(Borítókép: daznboxing/instagram)

Videók