Én vagyok az utolsó ember, aki megverte Floyd Mayweathert, de végül kolbászgyárban dolgoztam

A "Money" becenévre hallgató ökölvívó karrierje nagyot fordult azóta.


Serafim Todorov az utolsó ember, aki legyőzte a bokszlegenda Floyd Mayweathert. Ám a multimilliomos Mayweatherrel ellentétben az élet korántsem volt kegyes a bolgárhoz.

A 19 éves kölyökképű Mayweather az 1996-os atlantai olimpia elődöntőjében mérkőzött meg a veteránnal. Mayweather álmát, hogy hazai földön olimpiai aranyat nyerjen, az akkor 28 éves Todorov szétzúzta, aki a tapasztalatát és erejét kihasználva 10-9-es győzelmet aratott, és továbbjutott az aranyérmet jelentő mérkőzésre. Todorov, aki a döntőt a thaiföldi Somluck Kamsing ellen veszítette el - hamarosan nehéz időket élt meg.

Bár a bronzérmes Mayweather lett a boksz legnagyobb neve, és egymilliárd dollárt keresett a boksz révén, Todorov karrierje egészen más irányba ment. Visszautasította egy promótercsoport ajánlatát az Egyesült Államokban, és később megpróbálta képviselni Törökországot az 1997-es amatőr ökölvívó világbajnokságon, mert úgy érezte, hogy hazája nem támogatta őt. A nemzeti váltás azonban nem történt meg, a Bolgár Ökölvívó Szövetség nem engedte. Ennek eredményeként Todorov 2003-ban visszavonult az ökölvívástól. 12 év távollét után 2015-ben 46 éves korában visszatért a ringbe, és egy négymenetes mérkőzésen egyhangú pontozással legyőzte Aleksandar Chukaleiski-t.

Ugyanebben az évben azonban a New York Times készített egy részletes interjút róla, és kiderült, hogy havi 435 dolláros nyugdíjból él. Pazardzhik szerény, első emeleti lakásában él feleségével, fiával és menyével. Munkája változó volt, dolgozott sofőrként, élelmiszerboltban és kolbászgyárban is.

"Sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkeztem mindenkinél. Megvertem az összes oroszt, kubait, néhány amerikait, németet és pár olimpiai bajnokot. A ringben gúnyolódtam velük. Nagyon okos voltam és vonzó harcos voltam, akit szerettek nézni. Egy művész voltam a ringben. Őszintén az a mérkőzés olyan volt, mint bármelyik másik harc. Reméltem, hogy az itteni dolgok jobbá válhatnak. Hülyeség volt. Visszajöttem és a pokolba kerültem. Csak az állam alamizsnájából élek, a kormánytól kapott pénz nem elég, a családomnak nincs munkája. Nehéz itt, mert ez egy kisváros, és nagyon kevés a munka. Volt egy nagyobb házam a szülővárosomban, Peshterában, 20 km-re attól a helytől, ahol most élek, de el kellett adnom, mert nem volt pénzem a megélhetésre."

Ez egy hihetetlenül szomorú történet, és erről Mayweather is beszélt a közelmúltban. Úgy véli, hogy a veresége nem volt szerencsés, de az egyik legjobb dolog volt, ami történhetett vele, mivel ez ösztönözte őt a profi karrierjében.

"Nem kívánok neki mást, csak a legjobbat. Nem tudom, miért nem lett bokszedző, mert abban az időben, amikor harcoltunk, már sokkal idősebb volt, mint én. 16 évesen küzdöttem az elit szakaszban. 14 évesen akartam profivá válni, de ez soha nem történt meg. Öt évvel később 19 évesen váltam profivá. Egy éven belül bajnok voltam" - mesélte Mayweather.

Kattints a képre és iratkozz fel!

 

Borítókép: Getty Images

Videók