Özbas Szofi bronzérmet nyert Dohában

A 63 kilogrammos Özbas Szofi bronzérmet nyert szerdán a Dohában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.


 A 21 éves magyar dzsúdós a bronzmérkőzésen az osztrák Lubjana Piovesanával csapott össze, pályafutása során először. A 26 éves ellenfél eddig négy bronzérmet gyűjtött a World Tour-sorozatban, vb-ken és Eb-ken viszont még nem állt dobogóra. Öt évvel ezelőtt még brit színekben lett U23-as Európa-bajnok Győrben, ám idén január óta már osztrákként versenyez.

A BHSE versenyzője egy Európa-bajnoki harmadik hellyel büszkélkedhetett, melyet tavaly szerzett Szófiában.

A bronzcsata rendkívül kiegyenlített és intenzív küzdelmet hozott, Özbas belső horogdobásokkal próbálkozott, míg valamivel passzívabb ellenfele a földharcot erőltette. Egy-egy intéssel jutottak el az első értékelt akcióig tartó hosszabbításba, melyben Piovesana lábbal próbált fojtani, de a magyar versenyző ezt is kivédekezte.

A csata a ráadás harmadik percében dőlt el, amikor Özbas térdelő helyzetből elindított egy válldobást, és akciójáért vazaarit kapott, majd miután kihirdették győztesnek, boldogan ugrott Braun Ákos szövetségi kapitány nyakába.

Özbas a magyar cselgáncssport 17. világbajnoki bronzérmét szerezte meg az Ali Bin Hamad Al Attiyah (ABHA) Arenában.

A vb csütörtöki versenynapján 90 kg-ban Tóth Krisztiánt, 70-ben pedig Gercsák Szabinát szólítják majd tatamira Katarban.

Fotó:Nikola Krstic/MB Media/Getty Images

Videók