Muhammad Ali legendás beszéde George Foreman legyőzése után

Ezt a néhány percet talán sosem fogják elfelejteni a rajongók.


Muhammad Ali elképesztő győzelmi beszédet mondott azt követően, hogy 1974 októberében legyőzte George Foremant és visszaszerezte a nehézsúlyú világbajnoki címet.

Miután Ali a „XX. század összecsapásán” Joe Frazier ellen elvesztette a világbajnoki címét, 1974-ben újra ringbe lépett, hogy visszaszerezze azt. Az afrikai Zaireben a nála hét évvel fiatalabb, mindössze 25 esztendős George Foreman várt rá, a „Dübörgés a dzsungelben” névre keresztelt mérkőzésen.

Október 30-án az akkoriban esélytelennek tartott Ali 60 000 ember előtt kiütötte Foremant. A félmeztelen bokszolót ezt követően lefilmezték, amikor a mérkőzést követően szenvedélyes beszédet tartott és üzent a kritikusainak.

„Senki ne beszéljen most, figyelem” – vágott bele a legenda a beszédébe.


„Minden kritikusomnak elmondtam, hogy én voltam minden idők legnagyobbja, amikor legyőztem Sonny Listont. Ma azt mondom, hogy még mindig én vagyok minden idők legnagyobbja. Soha többé ne győzz le, soha többé ne mondd, hogy le fogsz győzni, soha többé ne kezelj le, amíg nem leszek körülbelül 50 éves, akkor talán megkapsz.”

„De nem táncoltam, nem táncoltam, okkal. Azt akartam, hogy elveszítse minden erejét. Folyton azt mondogattam neki, hogy nincs ütése, nem tud ütni, lóbálja, mint egy puhány, hiányzik, hadd lássam bokszolni. Még nem kezdtem el táncolni."

"Rossz George-ot csináltál belőle, kemény ütőt csináltál belőle, de azt akarom, hogy ettől a pillanattól kezdve mindenki a boksz sztárjaként ismerjen el. Ha bármit meg akarsz tudni a bokszról, ne menj bokszszakértőkhöz az egész Államokban, ne menj el a Jimmy Synderhez, hanem Muhammad Alihoz, én vagyok az ember."

A „Legnagyobb” néven ismert Alira mindig úgy fognak emlékezni, mint az egyik legjobb és legfontosabb sportolóra, aki valaha élt. 61 profi küzdelméből 56-ot megnyert, és a legnagyobb versenyzőkkel lépett ringbe, köztük Frazierrel, Foremannel és Listonnal.

Borítókép: GettyImages

 

Videók