Lőrincz Viktor a negyeddöntőbe jutott még éremben is reménykedhet

Lőrincz Viktor a negyeddöntőbe jutott, míg Kiss Balázs már a torna elején kiesett a Minszkben rendezett Európa Játékokon.


A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Lőrincz Viktor egy győzelem után a negyeddöntőben veszített, míg Kiss Balázs (97 kg) első összecsapásán kikapott és kiesett szombaton a minszki Európa Játékok birkózótornáján.
 
Az Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki bronzérmes Lőrincz Viktor a nyolcaddöntőben a svájci Ramon Betscharttal találkozott, aki ideális riválisnak tűnt a bemutatkozáshoz.
A BHSE kötöttfogásúja lényegesen jobb birkózó a svájcinál, és ezt bizonyította is a meccsen, igaz, az első menetben kicsit ráijesztett az érte szorítókra, miután a svájci intését (1-0) követően elrontotta lentről a pörgetést, ellenfele visszafogott, és Lőrincznek tusveszélyes helyzetből kellett kimenekülnie (1-2).
A szünet után aztán gyorsan megnyugtatta a magyar edzői stábot, néhány másodperc elteltével állásból összefogott a svájci karjai alatt, és négy pontért hátára dobta riválisát (5-2). Ezután úgy tűnt, már csak arra törekedett, hogy a lehető legkisebb energiabefektetéssel védekezzen és lepörgesse az órát, és végül magabiztos győzelmet aratott.
Az elődöntőért már jóval keményebb ellenfél következett, az idei Eb-ezüstérmes azeri Iszlam Abbaszov.
A meccs elején szinte semmi sem történt, egyik fél sem "szántotta fel" a szőnyeget, hogy akciózzon, így a menet közepén érkezett is az intés, Lőrinczet büntették (0-1). Az azeri próbálkozhatott lentről, ám hiába kapott kifejezetten sok időt a bíróktól, sem kiemelni, sem pörgetni nem tudta a magyart.
A második menetben aztán nagyobb tempóra váltott Lőrincz, egyértelműen ő volt az aktívabb, de amikor a mérkőzésvezető már emelte a kezét Abbaszov intéséhez, az azeri derékra támadott és mögé került (0-3), ami eldöntötte a meccset. Az utolsó másfél percben már hiába ment előre Lőrincz, riválisa jól állt a lábán.
"Fél menet felét kellene kibírnom lábon és nem tudom megcsinálni, elképesztő - csattant fel a szőnyegről lejőve Lőrincz, aki abban bízhat, hogy Abbaszov az esti elődöntőben is nyer és vigaszágra segíti őt. - Jó formában éreztem magam, de mostanában egyszerűen mindig ez van, lefelezem magam a világversenyeken. Minden tornát megnyerek, csak azokat nem, amiket kéne."
Sike András szövetségi kapitány versenyzőjéhez hasonlóan feldúlt volt a vesztes negyeddöntő után.
"Ilyen hibát nem lehet csinálni ezen a szinten. A legdühítőbb, hogy Viktor tisztában volt vele, mire figyeljen, külön figyelmeztettük, hogy az azeri bal kézzel indít és megy be derékra, arra vigyázzon" - mondta a szakvezető.
 
 

Lőrincz Viktor a negyeddöntőig jutott, még reménykedhet az éremben
 
A 2009-ben világbajnok Kiss Balázs a tavalyi októberi budapesti vb-n szerzett ötödik helye óta első világversenyén lépett szőnyegre. Rögtön régi jó ismerősével, a szerb színekben versenyző Mihail Kajalával kellett megküzdenie.
A két birkózó számos alkalommal küzdött már meg egymással, a mostani csatájuk is hasonló volt a korábbiakhoz, óriási küzdelem jellemezte szinte végig, és a lenti birkózás döntött.
Az első menetben Kajalát intették (1-0), ám a BVSC klasszisa nem tudott akciót csinálni rajta, majd a másodikban Kissnek (1-1) kellett lemennie, Kajala pedig kétszer is pörgette (1-5), igaz, nem igazán szabályosan, mivel az első előtt jól láthatóan a combja felső részénél fogta össze riválisát, ám megkapta rá a pontokat, amiktől a videózás után sem fosztották meg. A rossz challenge miatt így az utolsó másfél percben ötpontos hátrányban kellett küzdenie Kissnek, aki nem tudott faragni hátrányán.
"Nem hiszem el, jó volt a védekezés, erre megcsinálja lábon és engedik - dühöngött a meccs után Kiss Balázs. - Jól ment a meccs, az elsőben le akartam küldetni, de jól védekezett, erős volt, aztán nyilvánvaló volt, hogy visszakapja a lehetőséget, de 1-1 után lehajtottam volna a szőnyegről. Dühítő, ráadásul nem fog vigaszágra vinni."
Kissnek végül igaza lett, mert Kajala elveszítette következő mérkőzését, a magyar pedig így kiesett.
 
A szombat esti programban Torba Erik a 60 kilogramm döntőjében, Lőrincz Tamás pedig a 77 kiló egyik bronzmérkőzésén lép szőnyegre.

Forrás: MTI
Fotó: Facebook.com/ Magyar Bírkozó Szövetség

Videók