Az utolsó ökölvívó, aki legyőzte Floyd Mayweathert - Megrázó történet

A "Money" becenévre hallgató ökölvívó karrierje nagyot fordult azóta.


Serafim Todorov az utolsó ember, aki legyőzte Floyd Mayweathert, de ki lehet jelenteni, hogy a karrierje egyáltalán nem alakult olyan jól, mint az egykori világbajnoké.

Mayweather, mint tudjuk, jeles profi karrierje során 50–0-ra áll, és 16 világbajnokot vert meg. De vitatott körülmények között megkóstolta a vereséget még az 1996-os olimpián, Atlantában (Georgia). A 19 éves Mayweather 10–9-re kikapott a nyolc évvel idősebb bolgár Todorovtól pontozással. A játékvezető azonban tévesen felemelte Mayweather kezét, miközben Todorovot hirdették meg az elődöntő verseny győztesének. Todorov, a világ- és Európa-bajnokság háromszoros aranyérmese az ezüstérmet szerezte meg, miután a döntőben a thaiföldi Somluck Kamsingtől kikapott.

Bár a bronzérmes Mayweather lett a boksz legnagyobb neve, és egymilliárd dollárt keresett a boksz révén, Todorov karrierje egészen más irányba ment. Visszautasította egy promótercsoport ajánlatát az Egyesült Államokban, és később megpróbálta képviselni Törökországot az 1997-es amatőr ökölvívó világbajnokságon, mert úgy érezte, hogy hazája nem támogatta őt.

A nemzeti váltás azonban nem történt meg, a Bolgár Ökölvívó Szövetség nem engedte. Ennek eredményeként Todorov 2003-ban visszavonult az ökölvívástól. 12 év távollét után 2015-ben 46 éves korában visszatért a ringbe, és egy négymenetes mérkőzésen egyhangú pontozással legyőzte Aleksandar Chukaleiski-t.


Fotó: dailymotion.com

Ugyanebben az évben azonban a New York Times készített egy részletes interjút róla, és kiderült, hogy havi 435 dolláros nyugdíjból él. Pazardzhik szerény, első emeleti lakásában él feleségével, fiával és menyével. Munkája változó volt, dolgozott sofőrként, élelmiszerboltban és kolbászgyárban is.

"Sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkeztem mindenkinél. Megvertem az összes oroszt, kubait, néhány amerikait, németet és pár olimpiai bajnokot. A ringben gúnyolódtam velük. Nagyon okos voltam és vonzó harcos voltam, akit szerettek nézni. Egy művész voltam a ringben. Őszintén az a mérkőzés olyan volt, mint bármelyik másik harc. Reméltem, hogy az itteni dolgok jobbá válhatnak. Hülyeség volt. Visszajöttem és a pokolba kerültem."

Ez egy hihetetlenül szomorú történet, és erről Mayweather is beszélt a közelmúltban. Úgy véli, hogy a veresége nem volt szerencsés, de az egyik legjobb dolog volt, ami történhetett vele, mivel ez ösztönözte őt a profi karrierjében.

"Nem kívánok neki mást, csak a legjobbat. Nem tudom, miért nem lett bokszedző, mert abban az időben, amikor harcoltunk, már sokkal idősebb volt, mint én. 16 évesen küzdöttem az elit szakaszban. 14 évesen akartam profivá válni, de ez soha nem történt meg. Öt évvel később 19 évesen váltam profivá. Egy éven belül bajnok voltam" - mesélte Mayweather.

Forrás: sportbible.com
Borítókép: sportbible.com

Videók