Szerencsétlenül hangoltak az EB-re a magyarok

A jövő csütörtökön rajtoló Európa-bajnokságra készülő magyar női kosárlabda-válogatott szoros csatában, két ponttal kikapott Spanyolország együttesétől pénteken Sopronban.


 A két csapat szombaton 17 órakor is összecsap Sopronban.

Eredmény, felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Spanyolország 63-65 (14-20, 22-13, 9-13, 18-19)
------------------------------------------------------------
A legjobb magyar dobók: Dubei 12, Studer 10, Kiss 10

Székely Norbert szövetségi kapitány együttese jó előjelekkel várta a négyszeres Európa-bajnok ibériaiak elleni mérkőzéseket, mivel a korábbi négy tesztmeccsét megnyerte, kétszer az Eb-házigazda Szlovénia és kétszer Portugália ellen. A legerősebb ellenfél azonban a Novomatic Arénában várt a nemzeti csapatra, a kontinenstorna egyik favoritjának számító spanyolok ugyanis ezüstérmesek lettek a 2016-os riói olimpián, és az elmúlt 13 évben három vb-medált is gyűjtöttek.

A két gárda egy Eb-selejtezőcsoportban szerepelt, s az ellenfél 2021-ben Szekszárdon és tavaly Huelvában is győzött. A nemzetközi szövetség által kiadott Európa-bajnoki erősorrendben a magyarok a tizedik míg a spanyolok az első helyen állnak.

A pénteki találkozót a vendégek kezdték jobban, az első negyedben egyértelműen az ő akaratuk érvényesült, rengeteg támadólepattanót szedtek és hatpontos előnyt dolgoztak ki.

A második tíz percre feljavult a magyar együttes védekezésben és támadásban is, annak ellenére, hogy a szakvezető sokat forgatta csapatát. Studer Ágnesék a negyed felénél érték utol a spanyolokat, a hajrában pedig fordítottak és három pontos előnnyel mehettek pihenőre.

A hosszabb szünet egyik csapatnak sem tett jót, a harmadik periódusban ugyanis mindkét oldalon sok volt a hiba. A negyed kevés pontot hozott, különösen a hazaiak dobtak gyengén, így a rivális egypontos előnnyel várta az utolsó tíz percet.

A végjáték elején a spanyolok növelték előnyüket és már hat ponttal is elléptek, de a magyar együttes nem roppant össze, szerzett labdákból dobott könnyű kosarakkal felzárkózott és az utolsó két percet döntetlenről kezdte. A kiélezett hajrában a spanyolok elléptek három ponttal, amire Kiss Virág válaszolt triplával. A döntő kosarat azonban a vendégek szerezték, mégpedig két másodperccel a vége előtt Alba Torrens jóvoltából, aki az egész mezőny legjobbjaként 23 pontig jutott.

"Ez most nem probléma, majd jövő csütörtöktől az Eb-n kell nyernünk. Azt gondolom, ott tartunk, ahol kell, küzdünk egymásért. Sajnálom, hogy nem nyertük meg ezt a meccset, de az állapotunk jó és ez fontos" - nyilatkozott a Duna Worldön a mérkőzés után Székely Norbert.

Fotó: MTI

Videók