Helsinkiben is nyertek a magyarok

A magyar női kosárlabda-válogatott 67-56-ra legyőzte a finneket Helsinkiben vasárnap az Európa-bajnoki selejtezősorozat második fordulójában, így továbbra is százszázalékos.


A júniusban Ljubljanában Európa-bajnoki negyedik magyarok csütörtökön a szlovénok ellen kezdték meg a hatmeccses selejtezőt, és 70-51-re nyertek Sopronban. A finnek ugyanakkor 75-65-ös győzelmet arattak Bulgáriában.

Székely Norbert szövetségi kapitány együttese szombaton kora délután érkezett meg Helsinkibe, a szakmai stáb pedig egy kora esti edzést vezényelt a csapatnak, amelyben nem történt változás a csütörtöki meccshez képest.

Ami az ellenfelet illeti, az északiak 1987 óta nem szerepeltek Eb-n, az idei kontinenstorna selejtezőjét pedig nyeretlenül zárták. Jelenlegi keretükből kiemelkedik a 196 centis Awak Kuier, aki Kairóban született, dél-szudáni származású, 2021 óta nyaranta a WNBA-s Dallas Wingsben szerepel, Európában pedig az olasz Veneziát erősíti.

A nemzetközi szövetség kedden közzétett erősorrendjében a magyarok a 36 csapatból a negyedik, a finnek pedig a 18. helyen állnak.

A vasárnapi meccsen a vendégek 5-7-nél vezettek először, majd jobbára a finnek voltak előnyben. A magyar csapatban - amelynek ezúttal nem érvényesült a magassági fölénye úgy, mint csütörtökön - különösen Lelik Réka volt elemében, a félidő pedig Aho Nina dudaszós triplájával zárult le 28-31-es állásnál.

Térfélcsere után Kuier vette vállaira a hazaiakat, így a csapatkapitány Dubei Debóra triplái ellenére továbbra sem sikerült lerázni a rendkívül elszántan küzdő kék-fehéreket. A 43-46-ról indult zárószakaszban hét pontra nőtt a magyar előny, amely azonban három perc alatt elolvadt, és a 45. percben 51-50 állt a nagyórán. Válaszul egy 9-0-ás roham következett a török Mersinben légióskodó Kiss Virág és Studer Ágnes, valamint a WNBA újonccsapatába beválasztott Juhász Dorka főszereplésével, így a magyarok továbbra is százszázalékosak, és csoportelsőként várják a 2024-es folytatást.

A Székely-csapat jövő novemberben folytatja a selejtezősorozatot hazai pályán, Bulgária ellen. A 40. Eb-nek Csehország, Németország, Görögország és Olaszország ad otthont 2025-ben, ez lesz az első alkalom, hogy négy országban rendezik meg a kontinenstornát. A válogatott legközelebb februárban olimpiai selejtező tornán szerepel Sopronban.

Borítókép: hunbasket.hu

Videók