Már egy éve nincs közöttünk a Fekete Mamba

A mai nap az emlékezésről szól, szerte a világon.


Egy éve, 2020. január 26-án szenvedett halálos helikopterbalesetet Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers, az NBA és az egyetemes kosárlabdasport legendája. A Sport1 egy évvel a tragédia után egy dokumentumfilmmel és utolsó, felejthetetlen, 60 pontos mérkőzésével tiszteleg Bryant előtt.

Szinte biztosak vagyunk abban, hogy a legtöbb sportrajongó hajszálpontosan emlékszik arra, mit csinált akkor, amikor 2020. január 26-án hírt kapott arról, hogy Kobe Bryant helikoptere a kosarassal, a kosaras kislányával, Giannával, a pilótával és hat családi baráttal együtt lezuhant, és minden utas életét vesztette a balesetben. A baleset pontos körlményei máig tisztázatlanok, de az biztos, hogy az utasok a ködös időben a Kobe Bryant által alapított Mamba Sports Academyre tartottak, ahol Giannáéknak lett volna mérkőzése.


A balesetben Kobe Bryant lánya, Gianna is életét vesztette.

Fotó: Allen Berezovsky/Getty Images

Kobe Bryant a Michael Jordan utáni időszak legmeghatározóbb kosárlabdázója volt előbb egyedül, majd LeBron Jamesszel karöltve.

Húszéves profi pályafutását egész végig a Los Angeles Lakersnél töltötte 1996 és 2016 között.

Ötszörös NBA-bajnok, kétszer volt a döntő legjobbja, egyszer választották MVP-nek, bár ebből a címből több is járt volna talán neki. 18-szor szerepelt az All-Star-gálán, 15-ször került be valamelyik All-NBA csapatba, és kétszer, 2008-ban és 2012-ben olimpiai bajnoki címet is szerzett.

Szinte napra pontosan 15 évvel ezelőtt, az NBA történetének második legjobb egyéni teljesítményét bemutatva, 81 pontot szerzett a Toronto Raptors ellen.

2016-ban intett búcsút a Lakersnek és az NBA-nek, búcsúmeccsén lélegzetelállítóan játszott, és hatvan pontot szerzett a Utah Jazz ellen.

Visszavonulása után sem tétlenkedett, amelynek legékesebb bizonyítéka egy Oscar-díj, amit 2018-ban a ’Dear Basketball’ című animált rövidfilmért kapott. Ezt a kisfilmet Bryant hasonló című verséből készítették, amellyel bejelentett 2015-ben, hogy szezon végén befejezi a pályafutását. Bryant narrálta, a zenéjét John Williams szerezte, a rendezője és animátora pedig Glen Keane.

 

DEAR BASKETBALL

DEAR BASKETBALL KOBE BEAN BRYANTToday's videos is to honor Kobe and all of the victims in the helicopter crash. Keep everyone affected by this tragedy in you...


Ezen kívül kosárlabda-akadémiát alapított és üzemeltett, dolgozott a női kosárlabda népszerűsítéséért, elemzéseket készített az ESPN-nek, és még könyveket is írt. A közelmúltban az is kiderült, hogy saját sportárka alapításán törte a fejét.

Nagyon sok célja volt még, azonban a tragédia miatt ezeket már nem tudta megvalósítani. A rajongók a mai napig gyászolják, és még mindig nehezen dolgozzák fel a kedvenc elvesztését.

Egy évvel a halála után Kobe Bryant előtt tiszteleg a Sport1. A ’Kobe Bryant: Éveken át’ című dokumentumfilm Bryant pályafutását mutatja be a gimnáziumi évektől a csúcsig és a visszavonulásig. Klasszikus pillanatok mellett, ritkán látható archív felvételek szerepelnek a filmben, és megszólalnak benne korábbi csapattársai és edzői is. Ezt kedden 17:30-tól lehet megnézni a Sport1-en.
 

Dokumentumfilmmel emlékezik Kobe Bryantre a Sport1

2020. január 26-án szenvedett halálos helikopterbalesetet Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers, az NBA és az egyetemes kosárlabdasport legendája. A Sport1 az év...


Emellett 23:15-től képernyőre kerül a felejthetetlen 60 pontos búcsúmeccs is, amikor a sportág szerelmesei még egyszer láthatták a Black Mambát akcióban.

Borítókép: Christian Petersen/Getty Images

Forrás: sport1tv.hu

Videók