Történelmi szuperkupa-mérkőzésre készül a Sopron Basket

Első magyar csapatként lép pályára európai szuperkupa-mérkőzésen a Sopron Basket női kosárlabdacsapata kedden a francia Bourges otthonában.


 A soproniak már azzal is sporttörténelmet írtak, hogy áprilisban első magyar együttesként megnyerték az Euroligát, 60-55-re verve az isztambuli döntőben a házigazda Fenerbahcét. A Bourges az előző szezonban másodszor hódította el a serleget a második vonalnak számító Európa Kupában, miután a fináléban 74-38-ra kiütötte az olasz Veneziát.

"Minden követ megmozgattunk, hogy megrendezhessük a szuperkupát, de a nemzetközi szövetség szabályzata alapján az alacsonyabban rangsorolt csapaté az elsőség, azaz a Novomatic Aréna csak akkor jöhetett volna szóba, ha a franciák elállnak a rendezéstől" - mondta az MTI érdeklődésére Török Zoltán ügyvezető. - "A mérkőzés körítése persze így is színvonalas lesz, a hírek szerint telt ház várható a 6000 férőhelyes Prado Arénában."

Török Zoltán úgy vélekedett, hogy az idény eleji találkozónak inkább presztízsértéke lesz, és szakmailag nem vethető össze az Euroligával.

"Illik a szuperkupát a helyén kezelni, természetesen több lesz egy gálameccsnél, de a csapatok a nyári játékosmozgások után még kezdetleges állapotban vannak, egyikük sem százszázalékos még, így az eredmény a felkészültségi szinttől függ" - mondta az ügyvezető, aki emlékeztetett arra, hogy a Bourges tavaly szerencsétlen körülmények között maradt alul az EL-selejtezőben, ám az EK után a francia bajnokságot is megnyerte, ráadásul a döntőben a volt euroligás Lyont verve.

A szuperkupát 2009-ben hívta életre a nemzetközi szövetség, az első két trófea a Szpartak Moszkva vitrinjébe került. Legutóbb a Valencia hódította el a serleget, mivel a fináléban óriási meglepetésre megverte a négyszeres győztes orosz Jekatyerinburgot. Ezzel a spanyol csapat lett az első a szuperkupa történetében, amely EK-bajnokként ért fel a csúcsra.

Fotó: Elif Ozturk Ozgoncu/Anadolu Agency via Getty Images

Videók