Jön a Gran Canaria - Valencia kupanegyeddöntő!

Spanyolországban most csütörtöktől vasárnapig Malagára figyel mindenki, ugyanis a dél-spanyolországi város, azon belül is a 11 500 néző befogadására alkalmas Palacio de Deportes José María Martín Carpena – szabatos magyar fordításban a José Maria Martín Carpena Sportpalota – ad otthont a 88. Király-kupának.


Olvasóink már bizonyosan kiszúrták, hogy az elmúlt két hétben többször feltűnt cikkeink sorában a spanyol férfi kosárlabda-bajnokság, és persze a pontvadászat aktuális történései. Nos, a héten nem rendeznek bajnoki fordulót sem a spanyol ligában, sem az európai kupaporondon, merthogy a február 18-i hétvége a hivatalos kupahét szerte Európában, így Spanyolországban is. Mi pedig előzetesekkel, és eredményekkel, összefoglalókkal – írásos és videós formátumban – is beszámolunk az eseményről!

A 8 csapatos minitorna négy napon át tart, 2-2 negyeddöntőt letudva csütörtökön és pénteken, hogy aztán a szombat az elődöntők, a vasárnap pedig már a várva várt finálé napja legyen! A második negyeddöntős párosításban a Eurocup-élcsapat Dreamland Gran Canaria és az Euroligában vitézkedő Valencia Basket méri össze erejét és tudását.


Közös kupamúlt: ez lesz az ötödik találkozása a két klubnak a Király-kupa keretein belül, a korábbi csaták 3-1-es Valencia fölényt hoztak – 2017-ben csaptak össze legutóbb kupameccsen, azt a negyedöntőt könnyen nyerték a Narancsosok (88-72). Az idei szezon eddigi egyetlen egymással vívott – bajnoki – párharcát azonban a Kanári-szigeteki klub húzta be, AJ Slaughter 28 pontjának és 6/10-es triplamutatójának köszönhetően, méghozzá idegenben (79-86)


Akire figyelni kell: Nico Brussino játéka alapjaiban határozza meg a Dreamland Gran Canaria kosárlabdáját – 9 olyan mérkőzése volt ebben az idényben, ahol legalább 16 egységig ért, nem mellesleg ezeken 7 alkalommal győzött is csapata. Az átlagai európai szinten kiemelkedőek: 12.7 ponthoz társul 4.5 lepattanó és 2.1 gólpassz, mérkőzésenként.


Valencia-fordítások: a Valencia játéka a védekezésre és a „soha nem adjuk fel”-attitűdre épül. Ebben a szezonban négy mérkőzést - Río Breogán (kétszer), MoraBanc Andorra, és Casademont Zaragoza elleni meccseket – is negyedik negyedbeli hátrányból fordítottak meg. Kitartásukat, szívósságukat jól jelzi, hogy mindössze két darab, 10 pontnál nagyobb különbségű vereségük van a hazai porondon.


Belső fenyegetés: a Dreamland Gran Canaria Ethan Happ - Ben Lammers belső duója több, mint kiváló – előbbi 12.2 pontot és 15.4-es VAL-mutatót, utóbbi 8.2 egységet és 9.5-ös VAL-t tesz be a közösbe. Nekik muszáj lesz dominálniuk a palánkok alatt, ha nyerni akar csapatuk.


A Jones-faktor
: Chris Jones második valenciai szezonjában valódi vezérré lépett elő, olyanná, aki tudja, mikor kell előkészítenie, és mikor van rá nagyobb szükség befejezőként. 111.6 pontot átlagol, és 3.5 gólpasszt  is jegyez meccsenként, ráadásul rendre az övé a döntés a szoros végjátékokban is.


A Gran Canaria és a Valencia negyeddöntője csütörtök este, 21.00-kor kezdődik!

(Fotó: ACB - Asociación Clubes Baloncesto / Hivatalos facebook-oldal)
 

Videók