Csodatétel előtt: így üti a harci dobot a válogatott edzője

Az orosz Jekatyerinburg ellen érhet a csúcsra a magyar csapat.


 

Székely Norbert tisztában van vele, hogy a Jekatyerinburg az esélyesebb a női kosárlabda Euroliga vasárnapi döntőjében, de azt is tudja, nincs verhetetlen csapat.

 

Székely Norbert, a házigazda Sopron korábbi vezetőedzője szerint a csapatjáték lehet a kulcs a jóval esélyesebb Jekatyerinburg ellen a női kosárlabda Euroliga vasárnapi döntőjében. A női válogatott szövetségi kapitánya az MTI-nek először a pénteki izgalmakat elevenítette fel, amikor a magyar bajnok 19 pontos előnyt leadva, utolsó másodperces triplával gyűrte le a török Yakin Dogu Üniversitesit.

"Edzőként mindig a pozitív oldalukról próbálom látni a dolgokat. Fontos, hogy egy csapat meg tudjon újulni meccs közben, és a Sopron jókor újult meg, jól kezelte a sorsdöntő pillanatokat, és ezért tudott nyerni. Az utolsó dobásoknál is csak pozitív gondolkodással van esély" - fejtette ki a szakember, aki 2009-ben vezetőedzőként negyedik lett a Sopronnal a salamancai négyes döntőben.

A tréner elmondta, a szezon során látott egy Yakin Dogu-Fenerbahce török bajnokit, amelyen éppen a Yakin Dogu fordított 16 pontos hátrányból, végül mégis a Fener győzött. Hasonlóan alakult most is - fűzte hozzá.

A vasárnapi döntőre áttérve Székely Norbert úgy vélekedett, hogy egyéni képességekben valószínűleg nem lehet felvenni a versenyt a sztárokkal teletűzdelt és negyedik Euroliga-diadalára hajtó orosz gárdával, amely pénteken a szintén orosz, és Sopronba címvédőként érkező Dinamo Kurszkot győzte le hét ponttal.

"Nincs verhetetlen csapat, de ezen a Jekatyerinburgon nagyon nehéz lesz fogást találni. Brutális, hogy a kispadról is kik jönnek be, ezzel együtt a Sopronban benne van, hogy jó meccset játsszon holnap. Csapatjátékban szerintem erősebb a Sopron, az a kérdés, hogy ezt ki tudja-e majd domborítani" - fogalmazott.

Ami a 2009-es, illetve a mostani Final Fourt illeti, Székely Norbert szerint magyar szempontból sok hasonlóság van a két torna között. "Kilenc éve is olyan elődöntőt játszott a Sopron, amelyet ha bravúrral is, de megnyerhetett volna. Nekünk a rendező Salamanca volt az ellenfelünk, a másik ágon pedig akkor is két orosz csapat szerepelt a Jekatyerinburg és a Szpartak Moszkva révén. Az oroszok ahogyan akkor, most is kiemelkednek a mezőnyből" - sorolta a szakember, hozzátéve, a mai Euroliga főként a külföldiek száma és minősége szempontjából más a korábbinál.

"Elképesztő pénz áramlik be a rendszerbe, ami addig jó, amíg csapatjáték szinten használ a kosárlabdának" - vélekedett a tréner. Vasárnap a Dinamo Kurszk és a Yakin Dogu 17 órától vívja a bronzmérkőzést, majd 20 órától a döntőben a Sopron és a Jekatyerinburg következik a Novomatic Arénában.

Videók