Címvédés a Magyar Kupában: újra aranyérmes a Sopron Basket!

A Győr városában rendezett női kosárlabda Magyar Kupa-döntő a Sopron Basket és a DVTK HUN-Therm csapatainak párharcát hozta – ahol finálékhoz illő módon egy másodpercig sem volt hiány izgalmakból!


A DVTK HUN-Therm érkezett a nehezebb elődöntőből, lévén ők a rendező győrieket, míg a címvédő Sopron Basket a szívósan küzdő, ámde abszolút meglepetésre a Négyes Döntőbe jutó Vasas Akadémiát múlták felül.

A miskolciak kezdtek határozottabban és jobban, aminek az első negyed végén 6 pontos DVTK-vezetés lett az eredménye (19-25), de már ekkor érezhető volt, hogy a soproniak zónavédekezése komoly kihívások elé állíthatja a későbbiekben a diósgyőrieket. Ez így is lett, ugyanis a területvédekezéssel a közeli helyzeteket szinte teljesen elvették a zöld-sárgák a DVTK-tól, miközben a Sopron határozott, bátor és olykor szellemes akciókat vezetve támadott. Az eredmény pedig megfordult, a forduláskor már 6 ponttal a nyugat-magyarországiak álltak jobban (45-39).

A szünet után sem látszott változni semmi, a soproniak megugrottak 9 ponttal, amikor valami megváltozott a DVTK-védekezésében – agresszívabbak lettek, amikből labdaszerzések és könnyű, indításos kosarak származtak és egy 10-0-s rohammal visszavették a vezetést a harmadik negyed közepén (50-51).  Gáspár Dávid tanítványai Brooks és Papp kosaraival még rendezték soraikat, ám Garbin és Kányási hármasai után a az utolsó negyedre miskolci vezetéssel fordultak rá a felek (55-57).

Az utolsó negyed eleje némileg váratlanul Toman Dóráról szólt, közelről és távolról is beköszönve 4 pontos előnyhöz segítette a címvédőt (64-60). 4 perccel a lefújás előtt Aho saroktriplájával egyenlített a Diósgyőr, majd a következő akciót Garbin hármas zárta (65-68). A soproniaknál Brooks előbb gólpasszal, majd egy szemfüles közelivel megint soproni előnyt alakított ki (69-68). Ezután rontott akciók sora jött mindkét oldalon, hogy aztán Varga Alíz 33 másodperccel a vége előtt középtávolról köszönjön be (71-68). A DVTK következő akcióját kétszer is taktikai faulttal törte meg a Sopron, hogy aztán a harmadik alkalomm már Jovanovic hárompontossal és miskolci egyenlítéssel záruljon, 10 szekundummal a zárás előtt (71-71). A zöld-sárgák időkérését követően Brooks fantasztikus centermunkából megint betalált (73-71), de maradt még 5 másodperce a válaszra a Diósgyőrnek, viszont mivel időn túli pöcivel jelentkeztek csak, a Sopron megvédte címét, három alapembere hiányában is!

Női Kosárlabda Magyar Kupa-döntő:

Sopron Basket - DTVK HUN-Therm 73-71

Legjobb dobók: Brooks 19, Varga 14, Papp 12, Tomán 10, Sitku 10, illetve Charles 13, Garbin 12, Jovanovic 11, Aho 11

A bronzérmérkőzést a Győr csapata nyerte a Vasas Akadémia ellen, amely találkozóról itt írtunk!

(Fotó:MTI/Krizsán Csaba)

Videók