Küzdősportok

Khabib Nurmagomedov komolyan fontolgatta a UFC-s visszatérést

Javier Mendez, a korábbi UFC könnyűsúlyú bajnok, Khabib Nurmagomedov vezetőedzője megerősítette, hogy versenyzője komolyan gondolkodott azon 2021-ben, hogy visszatér – még az USADA tesztelési pooljában is maradt nyolc hónapig, miután visszavonult a küzdősportoktól.

Khabib még 2020 szeptemberében vonult vissza a profi vegyes harcművészeti versenyzéstől, miután sikeresen megvédte a könnyűsúlyú bajnoki övét az akkori ideiglenes bajnok, Justin Gaethje ellen. Khabib Nurmagomedov édesapja és vezető edzője, Abdulmanap Nurmagomedov halálára hivatkozva indokolta meglepő visszavonulását, és lenyűgöző 29-0-s profi rekorddal büszkélkedve hagyta el a sportot – mielőtt végül megfosztották a vitathatatlan könnyűsúlyú koronától.

A spekulációk azonban továbbra is élénken folytak a dagesztáni születésű harcos Octagonba való visszatérésével kapcsolatban, aki azt állította akkor, hogy ha valaki, aki a UFC 257-es kártyán – amelyen korábbi ellenfelei, Dustin Poirier és Conor McGregor, valamint Dan Hooker és Michael Chandler szerepelt, kivételes teljesítményt nyújtott volna, akkor megfontolta volna a sportágba való visszatérését. Khabib Nurmagomedov végül úgy döntött, nem folytatja, a UFC elnöke, Dana White pedig vonakodva erősítette meg, hogy visszavonul a sportágtól.

Vezetőedzője, Mendez szerint azonban Khabib mérlegelte a visszatérést, 30-0-s profi rekordot elérve – sőt, az eredeti visszavonulását követően nyolc hónapig benne maradt az USADA doppingellenes tesztelési medencéjében.

„Miután Khabib (Nurmagomedov) visszavonult, az USADA még mindig tesztelte. Dana White nem vette ki Khabibot a tesztelési poolból a visszavonulása után, mert még mindig reménykedett abban, hogy Khabib újra harcolni fog, de aztán elege lett abból, hogy tesztelik, ezért azt mondta Danának, hogy nem akarja, hogy többet teszteljék, mert nem fog visszatérni. Nagyjából nyolc hónapig volt a rendszerben, mielőtt elege lett. A UFC megpróbálta rávenni, hogy jöjjön vissza, és közel járt hozzá. Láthattad, amikor Abu Dhabiban voltunk. Azt mondta: ‘Ha valaki mutat nekem valami látványosat, akkor talán visszajövök’. Aznap este Conor vs. Poirier volt, de ez nem hozta lázba Khabibot. Azt mondta, ha valami izgatja őt azon a kártyán, akkor talán megfontolja. De ez nem történt meg, a UFC erőltette őt, de semmi sem izgatta fel, így nem jött össze” – mondta Javier Mendez Khabib Nurmagomedovról.

""

Borítókép: Getty Images