Új erőkre van szükség a női kézilabda válogatottban

A magyar női kézilabda-válogatott nem lesz ott a brazíliai világbajnokságon és a 2012-es londoni nyári olimpián. A két világversenyről való távollét után minden bizonnyal egy megváltozott válogatottra számíthatunk.


Annyi már most bizonyos, hogy Pálinger Katalin visszavonult a válogatott szerepléstől.

A 32 éves kapus a németek ellen elveszített világbajnoki selejtező győri visszavágója után azt mondta: "Jöjjenek a fiatalok".

Kérdés persze, hogy kikre gondolt, mert ugyan kapusposzton Herr Orsolya megbízható utód lehet, és általában ezzel a poszttal szokott a legkevesebb gondunk lenni, egyéb posztokon kevés a megfelelő játékos.

Pálingeren kívül jelenleg egyetlen, nemzetközileg is elismert játékosunk van, Görbicz Anita személyében. A 28 éves irányító mellé azonban nem igazán zárkóznak fel a fiatalok.

Szerencse talán, hogy a Győrben és a válogatottban is van egy követője, Kovacsics Anikó, aki 20 éves, és néhány év múlva megoldás lehet ezen a poszton.

Talán a legnagyobb probléma a válogatottnál a megfelelő lövőerővel rendelkező átlövők hiánya. A 24 éves Tomori Zsuzsanna egyedül nem sokat tud kezdeni.

Neki megvan a nemzetközi mezőnyben is számottevő lövőereje, de egyelőre a játéka rapszodikus, ha elkapja a fonalat, akkor 4-5 gólt is lő sorozatban, de egyik-pillanatról a másikra el is tud tűnni.

Ő még fiatal, de kell mellé még több átlövő, mert amíg a világ élcsapatai rendelkeznek több olyan játékossal, akik 8-10 méterről simán bombáznak kapura - sőt, kapuba -, addig mi itt nagy hátrányban vagyunk.

Tomori mellett a 24 éves Szucsánszki Zita és a 21 éves Zácsik Szandra feladata lesz a következő pár évben az átlövések hatékonyabbá tétele.

A szélsőjáték általában megy, bár itt is sok a hiba a befejezésben, és igazán félelmetes szélsőnk nincs. Kovacsicz Mónika a jobb szélen ugyan gyakran megvillan, de a 28 éves játékos is sokszor hullámzóan teljesít, viszont egyelőre róla sem tépi le a válogatott mezt senki.

A bal szélen Vérten Orsolya is közelít a harminchoz, ő is kitűnő játékos, de a válogatott játéka az utóbbi időben inkább a belső emebrekre épült, így szélsőinkek epizódszerepek jutottak.

Kulcsár Anita halála óta beállós poszton nem tűnt fel újabb szupertehetség. Szamoránsky Piroska ugyan kiváló beállós, és még csak 25 éves, de ide is kellene legalább két klasszis.

Az eddigiekből is látszik, hogy jelenleg elég szűk a magyar női válogatott kerete, a mostani 16-18 éves játékosokról kevés az információnk, egyelőre inkább csak reménykedni lehet abban, hogy 2-3 éven belül beérik egy korosztály, amelyből kinőhet 3-4 európai klasszis játékos.

A reményeinket növeli, hogy az U17-es válogatott jelenleg nagyszerűen szerepel a csehországi Európa-bajnokságon, amelyen Szlovákia (33-20) után Horvátországot is magabiztosan (38-26) verte és a franciák elleni vasárnapi utolsó csoportmeccstől függetlenül már bejutott a nyolc közé.

Fel van tehát adva a lecke a Magyar Kézilabda Szövetség újonnan megávlasztott elnökének, Vetési Ivánnak, illetve az MKSZ elnökségének. Mindenekelőtt gyrosan új szövetségi kapitányt kell találni a lemondott Mátéfi Eszter helyére, és mielőbb el kell kezdeni egy megújult női válogatott felépítését.

P. A.
 

Videók