Női kézilabda-VB - Nehézsúlyú összecsapásokkal zárul a csoportkör

Dánia a csoportkör utolsó mérkőzésén nagy erőpróba előtt áll, a Románok ellen lépnek majd pályára.


Folytatódnak a női kézilabda-világbajnokság csoportmérkőzései, lássuk milyen mérkőzéseket rendeznek a mai napon.

A csoport
18:00 Kínai Népköztársaság - Szenegál

Mindkét csapat számára döntő fontosságú mérkőzés lesz a továbbjutás szempontjából. Szenegálnak már egy döntetlen is elég a továbbjutáshoz, míg a Kínai Népköztársaságnak győzelemre van szüksége ahhoz, hogy bebiztosítsa a harmadik helyét az A csoportban.

A Horvátország és Svédország elleni mérkőzéseken nyújtott erős teljesítményük után, ahol az első mérkőzésen pontot szereztek, a másodikon pedig 50 percen keresztül fej-fej mellett haladtak Svédországgal, Szenegál az egyik legnagyobb meglepetés csapat, és a találkozó esélyesének számít.

Az IHF női világbajnokságon története során mindössze másodszor szereplő Szenegál reméli, hogy megszerezheti harmadik győzelmét a világbajnokságokon, miután 2019-ben Japánban Kazahsztánt és a Kongói Demokratikus Köztársaságot is le tudták győzni. És bár az afrikaiak négy évvel ezelőtt a 18-dik helyen végeztek, a továbbjutás elérése ezúttal esélyt ad nekik arra, hogy előkelőbb pozícióban zárják a VB-t.

Kína eddig kevésbé nyújtott meggyőző teljesítményt a tornán, mivel két mérkőzésen nem kevesebb, mint 75 gólt kaptak. A svédek elleni második félidőjük azonban egészen jól sikerült, így az ázsiaiaknak is megvan a potenciáljuk arra, hogy a továbbjutásért harcoljanak.

20:30 Svédország - Horvátország

Mindkét fél továbbjutott már a csoportkörből, de a kettejük összecsapása eldönti, hogy melyikük nyeri meg a csoportot, és viszi el a legtöbb pontot a főcsoportkörbe. Horvátországnak ehhez csak egy győzelemre van szüksége, míg Svédországnak egy döntetlen is elég.

Svédországnak eléggé vegyes az egymás elleni mérlege Horvátországgal szemben - mindkét fél hét győzelmet aratott, de a társházigazdák a legutóbbi, 2022-es EHF Európa-bajnokságon 31:27-re kikaptak.
Horvátország az első mérkőzésen Szenegál ellen pontokat hullajtott, de két nappal később stabil támadójátékkal 39:13-ra legyőzte Kínát. Most pedig eltökélt szándékuk, hogy a Svédország elleni mérkőzésen erre a teljesítményükre építsenek, még akkor is, ha aligha nevezhetők favoritnak.

E csoport
18:00 Szerbia - Chile

Mivel az utolsó szabad továbbjutó hely a tét, ezért Szerbia és Chile is mindent belead majd a mérkőzésbe. A csoport favoritjai elleni két vereséget követően mindkét csapat az első győzelmét szeretné megszerezni a tornán.

Az E csoport utolsó fordulójának mérkőzésén találkozik egymással először a két csapat, hiszen Chile az első győzelmére vár a világbajnokságok történetében, míg Szerbia reménykedik a továbbjutásban, ahova viszont a dánok és a románok elleni vereség miatt nulla pontot vinnének magukkal.

20:30 CET Dánia - Románia

Dánia és Románia is maximális pontszámmal rendelkezik az eddigi két mérkőzéséből a tornán, és már bebiztosították a továbbjutásukat. A csúcsrangadó azonban eldönti, hogy ki lesz a csoport győztese és azt, hogy melyik csapat jut tovább négy ponttal, amennyiben a mérkőzés nem végződik döntetlennel.

Románia mindkét lejátszott mérkőzésen dominált, és magabiztosan érkezik a mérkőzésre, annak ellenére, hogy csapatkapitánya, Cristina Neagu továbbra sem léphet pályára a sérülése miatt. Florentin Pera csapata azonban pazar támadójátékot mutatott be, és két forduló után a legtöbb gólt lőtték átlagosan, 40,5-et, míg az első két forduló után Dánia rendelkezik a legkevesebb, 16 kapott góllal meccsenként.

A két csapat 1957 óta 25 alkalommal találkozott egymással különböző nemzetközi tornákon. Ami azonban a világbajnokságot illeti, nyolc összecsapásukra került sor, amelyeken Románia a négy győzelmével áll jobban.

Borítókép: ihf.info

Videók