Női kézilabda-vb - Negyeddöntőben a norvégok és a franciák

A norvég és a francia válogatott negyeddöntőbe jutása is biztossá vált a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság pénteki játéknapján.


A világ- és Európa-bajnoki címvédő Norvégia 34-21-re nyert a szlovénok ellen. Utóbbiak húsz percig tartották a lépést a magas iramot diktáló skandinávokkal (9-8), de a szünetre ötgólosra növelték a különbséget a társházigazdák.

A hazaiak a második félidőben sem vettek vissza a tempóból, sorra vezették a gyors lerohanásokat, a 41. percben már tíz találat volt a különbség (25-15), a végére pedig 13 gól lett a norvégok előnye. Sikerükhöz a Győr kézilabdázói közül a jobbszélső Emilie Hovden egy, az előző két találkozót lábfájdalmak miatt kihagyó beálló, Kari Brattset ugyancsak egy, a mérkőzés legjobbjának választott irányító, Stine Oftedal öt góllal, a kapus Silje Solberg négy védéssel járult hozzá.

A szlovénoknál klubtársuk, a jobbátlövő Ana Gros négyszer volt eredményes. Ezzel az eredménnyel biztossá vált a csoportban ugyancsak nyolc ponttal álló, olimpiai bajnok francia együttes nyolcba jutása is. Franciaország rendezőként, Norvégia Európa-bajnokként már biztos ötkarikás résztvevő. A francia csapat nyolc közé jutása azt jelenti, hogy a torna nyolcadik helyezett együttese is részt vehet áprilisban az olimpiai selejtezőben.

Nagyon közel került a negyeddöntőhöz a holland gárda, amely péntek este 40-21-re nyert Ukrajna legjobbjai ellen. A németalföldiek diadalából a jobbszélső Angela Malestein (Ferencváros) négy, a beálló Tamara Haggerty (Debrecen) egy találattal, illetve a győriek közül a beálló Yvette Broch két góllal, a kapus Rinka Duijndam tíz védéssel vette ki a részét.

Az ukrán együttesből az irányító Tamara Smbatian (Fehérvár) kétszer volt eredményes, a kapus Balog Judit (Vasas) hét lövést hárított. A hollandok csak akkor nem jutnak negyeddöntőbe, ha a zárókörben kikapnak a spanyoloktól, a csehek pedig legyőzik a brazilokat, és a három európai csapat körbevereséből ők jönnek ki a legrosszabbul.

Borítókép: ihf.info

Videók