Négy fantasztikus mérkőzéssel indul a női kézilabda-vb

Ma veszi kezdetét a 2023-as női kézilabda-világbajnokság.


A hosszú várakozásnak vége. Azok után, hogy 2021 decemberében Norvégiát koronázták bajnokká a 2021-es IHF női kézilabda-világbajnokságon, most eljött az idő, hogy a skandináv nagyhatalom megvédje címét, a kézilabda-világbajnokság első olyan kiadása során, amelynek három ország - Dánia, Svédország és Norvégia - közösen ad otthont.

Az IHF női világbajnokság 24 év után tér vissza a norvégiai Stavangerbe, ahol a C csoport nyitja a küzdelmeket.

A G csoportban, Frederikshavnban két európai csapat kezdi meg az útját. Ukrajna visszatérése a nagyszínpadra Brazília ellen kezdődik, míg a csoport favoritja, Spanyolország az esélytelenebb Kazahsztán ellen lép pályára.

C csoport
18:00 Koreai Köztársaság - Ausztria

A 2023-as norvégiai IHF női kézilabda-világbajnokság nyitómérkőzésén mindkét fél számára kulcsfontosságú a győzelem, ha életben akarják tartani továbbjutási álmaikat.

Korea egy csalódást keltő időszak után érkezik Norvégiába, míg Ausztria második, egymást követő világbajnokságára tér vissza, miután 12 év távollét után 2021-ben tértek vissza Spanyolországban.

A Henrik Signell edző által irányított Korea a Franciaországtól elszenvedett 36:19-es vereséggel és a Kamerun elleni 27:21-es győzelemmel zárta a felkészülési tornát, míg Ausztria Portugáliát (32:20) és Svájcot (34:33) búcsúztatta, azonban kikapott Romániától (41:35).

A két csapat legutóbb 2003-ban, Horvátországban találkozott egymással IHF női kézilabda-világbajnokságon, akkor az ázsiaiak 39:34-re legyőzték az európaiakat.

20:30 Norvégia - Grönland

Norvégia 1999-ben nyerte meg első aranyérmét a versenyen, és azóta még háromszor diadalmaskodott, köztük legutóbb, 2021-ben Spanyolországban.

Egy újabb aranyéremmel a regnáló világ- és Európa-bajnokok öt aranyéremmel vezetnék az örökranglistát, egyel megelőzve Oroszországot.

Ez tehát nem kis teljesítmény Grönland számára, amely 22 év kihagyás után tér vissza a világbajnokságra, legutóbb 2001-ben Olaszországban mind az öt meccsét elveszítette.

A mérkőzés a két csapat első összecsapása lesz.

G csoport
18:00 Brazília - Ukrajna

Ukrajna 14 év szünet után tér vissza az IHF női kézilabda-világbajnokságra, és alig várja, hogy megmutassa, mit tud. Luxemburg és Észak-Macedónia legyőzésével a két selejtezőszakaszban valóra vált az álmuk, de az előselejtezőben nehéz csoportba kerültek.

Vitalij Andronov játékosai egy tapasztalt brazil csapat ellen lépnek pályára, akiknek sztárjátékosai olyan európai topklubokban játszanak, mint Bruna de Paula Almeida a Győri Adi ETO KC-nál és Barbara Arenhart kapus a Krim Mercator Ljubljanánál.

Nehéz feladat lesz az ukrán csapat számára, amelynek játékosainak 50 százaléka a hazai csapattól, a Galycsankától érkezik, és meg kell birkózniuk a legjobb góllövőjük, Iryna Glibko hiányával is. A nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosok azonban megpróbálnak majd a csapat vezérei lenni.

Brazília nagy reményekkel indul, és Spanyolország mellett ők a csoport favoritjai. Különösen azután, hogy a 2021-es világbajnokságon a hatodik helyen végeztek, ami a legjobb eredményük volt a 2013-as világbajnokság megnyerése óta.

Ez lesz a két csapat negyedik találkozója a világbajnokságon, mindkét csapat két-két győzelemmel áll. A legutóbbi összecsapáson, a 2009-es Elnöki Kupa I. csoportjában a brazil csapat 36:30-ra verte Ukrajnát.

20:30 Spanyolország - Kazahsztán

A spanyolok nem csak a csoport favoritjai, hanem a 2023-as címért folytatott verseny egyik nagy esélyese is. A 2019-es ezüstérem után 2021-ben csalódottan távoztak, elveszítve az elődöntőt és a bronzmérkőzést is. Ambros Martínnak azonban keményen meg kell majd küzdenie, hogy ugyanezen az úton folytathassa tovább a csapat sikereit.

Annak ellenére, hogy Spanyolországban jól vegyülnek a tapasztalt és a fiatal játékosok, nem biztosították be könnyen a helyüket a világbajnokságra. Ausztria erős ellenfélnek bizonyult, és csak egy szűk kétgólos hazai győzelem után sikerült kvalifikálnia magát a tornára, és végül 54:52-es összesítéssel jutottak ki.

Kazahsztánnak nehéz dolga lesz a továbbjutás szempontjából. Továbbá a két legjobb játékosuk, Irina Alexandrova és Tansholpan Jumadilova hiánya sem könnyíti meg a helyzetüket, de azért remélik, hogy legalább egy győzelmet elcsíphetnek. Ez a hetedik világbajnoki szereplésük, és eddig csak a 2009-es, a 2011-es és a 2021-es kiadás során sikerült győzelmet aratniuk a csoportkörben.

Borítókép: Javier Borrego/Europa Press via Getty Images

Videók