Kamerun elleni sikerükkel egy ponttal a magyar válogatott előtt a horvátok

A horvát válogatott a papírformának megfelelően könnyedén, 24-15-re győzött a kameruni együttes ellen a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjében.


Kamerun ellen a csoportkörben 39-20-re nyert a magyar együttes, amely a horvátokkal a középdöntő záró fordulójában találkozik hétfőn 18 órától.

A horvát és a kameruni válogatott első egymás elleni találkozóján utóbbi szerezte az első találatot, azonban a várakozásoknak megfelelően az európai gárda játszott fölényben, az afrikai támadások sorra haltak el rossz passzokon vagy labdaátvételeken. Még 17 perc sem telt el, amikor már tízgólos volt a horvát előny (11-1), ezt követően is könnyedén születtek a balkáni gólok, a második kameruni találat a 23. percben esett (14-2).

A szünetre is ekkora, 12 gólos horvát fórral vonulhattak a felek, a pihenő után viszont tíz perc alatt mindössze kétszer volt eredményes a megtorpanó balkáni együttes, miközben Marie-Paule Balana sorra mutatta be a bravúrokat a kameruni kapuban (20-12). A magabiztos horvát sikert így sem fenyegette veszély, pláne úgy, hogy 11 percen át egyik válogatott sem (!) szerzett gólt. Így Horvátország a hatpontos svéd és montenegrói csapat mögé, a négypontos magyar együttes elé került öt pontjával.

A magyar válogatott 20.30-tól a társházigazda svédek ellen lép pályára a Scandinaviumban, a találkozót az M4 Sport és a Kossuth Rádió egyaránt élőben közvetíti. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesének bravúrt jelentő pontszerzésre van szüksége a hazai közönség támogatását élvező, eddig hibátlan skandinávok ellen ahhoz, hogy megőrizze esélyét a negyeddöntőbe jutást érő első két hely valamelyikének megszerzésére.

A világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat csapat pedig - amelynek még nincs kvótája, vagy selejtezős helye - részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén. Mivel a rendező Franciaország ott van a nyolc között, a nyolcadik hely már biztosan kvalifikációs tornán való részvételt ér, az Európa-bajnok jogán ötkarikás résztvevő Norvégia negyeddöntőbe jutása miatt pedig jó eséllyel a kilencedik pozíció is, amennyiben a tavalyi Európa-bajnokságon második Dánia is ott lesz a nyolc között.

A herningi csoportban a Ferencváros századik válogatottságát ünneplő balátlövője, Emily Bölk négy góljával nyolc közé jutást érő sikerhez segítette a német válogatottat, amely 31-21-re kerekedett a szerbek fölé. A balkániaknál a balátlövő Jovana Jovovic (Debrecen) hat, a jobbátlövő Marija Lanistanin (Békéscsaba) két gólt szerzett, a kapus Kubina Molli (Alba Fehérvár) hét lövést hárított.

Eredmények, középdöntő, 2. forduló:
I. csoport (Göteborg):
Horvátország-Kamerun 24-15 (18-6)
korábban:
Montenegró-Szenegál 29-21 (18-8)
később:
MAGYARORSZÁG-Svédország 20.30

III. csoport (Herning):
Németország-Szerbia 31-21 (14-13)
korábban:
Románia-Japán 32-28 (17-14)
később:
Lengyelország-Dánia 20.30

Borítókép: MTI/Illyés TIbor

Videók