Jogilag nem függeszthették volna fel Rasmussent

Érdekes tényre derült fény.


Egy dán jogászprofesszor szerint az IHF-szabályzatban nins egyértelmű paragrafus erre az esetre, így nem volt jogalapja annak, hogy felfüggesztették Kim Rasmussent.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetségnek (IHF) egyáltalán nem volt joga ahhoz, hogy határozatlan időre eltiltsa Kim Rasmussent, a magyar női kézilabda-válogatott akkori szövetségi kapitányát - állítja Jens Evald, az aarhusi egyetem jogi professzora, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tagja.

A dán szakember a Románia ellen elszenvedett 28-27-es vereséget követően a sajtótájékoztatón káromkodva kifakadt, miszerint a delegátus akarta hogy így alakuljon a mérkőzés. Ezt követően az IHF határozatlan időre felfüggesztette őt, míg nem hoztak végül végleges döntést.

A tv2.dk portálnak nyilatkozva Jens Evald professzor azt mondta, hogy az IHF-nek semmi joga nem volt ahhoz, hogy felfüggesztették a dán szakembert.

"Ha végigolvassuk a szabálykönyvet, akkor valójában nincs egyértelmű jogalap erről a szituációról, amely lehetővé tenné, hogy a végrehajtó bizottság ideiglenesen felfüggessze az edzőt. Nem beszélve arról, hogy Rasmussen ügyét a világbajnokság független bizottságának kellett volna kivizsgálnia."

A dán TV megkereste az IHF-et, hogy mutassa meg azt a szabályt, ami alapján eljártak. A szövetség válaszlevelében azt írta, az utolsó, 32. cikkely a mérvadó: „minden olyan esetben, amelyre a szabályok nem vonatkoznak, az IHF Végrehajtó Bizottságának kell határozatot hoznia.”

Erre Jens Evald így reagált: "Ez a pont nem rendelkezik ideiglenes kizárásról. Azt meg kellene előznie egy tényleges döntésnek, amely különleges jogalapot igényel."

A szakember szerint a sportolók felfüggesztését a legrosszabb, vagyis például a doppinggal kapcsolatos esetekre kellene fenntartani.

Forrás: TV2Sport.dk
Borítókép: Lukasz Laskowski / PressFocus / MB Media / Getty Images

Videók