Bizakodóan tekint a Ferencváros átlövője a következő szezonra

A még csak 21 éves átlövő reménykedik céljai elérésében.


A Sport TV Mai Helyzet című műsor május 21-i adásában a Ferencváros mindössze 21 éves balátlövőjével Háfra Noémivel beszélgettek. 

A zöld-fehérek tehetségét a tavalyi szezon során a legjobb fiatalkorú játékosnak választotta meg az Európai-Kézilabda Szövetség, a Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítménye alapján, ráadásul az idei szezonban is a jelöltek között van.

Háfra Noémi elmondta, hogy már az is óriási megtiszteltetés számára, hogy két egymást követő idényben jelölték őt a BL legjobb fiatal játékosai közé. 

A zöld-fehérek fiatal játékosának első  világeseménye a felnőttek között 2017-es Németországban rendezett világbajnokság volt, ahol a női kézilabda-csapat a legjobb 16 közé jutott. 2018 nyarán megnyerte a hazai rendezésű junior-világbajnokságot, míg ugyanez év decemberében beválasztották a Franciaországban rendezett Európa-bajnokság All-Star csapatába.  A válogatott itt a hetedik helyen végzett.Talán a legfontosabb gólja eddigi pályafutása során.

Háfra Noémi elmondta, hogy karrierje kezdetén még nem fogta fel, hogy milyen sikereket ér el a csapatokkal, de visszagondolva rájuk nagyon extra teljesítménynek tartja. 

A Ferencváros fiatal balátlövője hozzátette, hogy a junior válogatottal elért nagy győzelmeket szeretné átélni a felnőttek között is.

A zöld-fehérek játékosa arra kérdésre, hogy kivel tud ezekről a sikerekről sokat beszélgetni, elmondta, hogy édesanyjával sokat beszélgetnek ezekről.

A játékos hozzátette, hogy édesanyja fiatal korában sportoló volt, és ő is átélte ezeket az élményeket, igaz nem olyan magas szinten. 

Háfra Noémi kifejtette, hogy kívülállóként édesanyja sokat tud neki segíteni a sikerélmények feldolgozásában. 

A ferencvárosi átlövőnek a sikerek és a kudarcok feldolgozásában sokat segít szintén kézilabdázó barátja, aki egy irányító szemével látja a mérkőzéseket, így el tudja neki magyarázni, hogy egy adott szituációban, hogyan kell helyezkedni.

Hozzátette, hogy nagyon sok türelmet kellett tanulnia, és úgy érzi, most már jobban gondolkodik a mérkőzések alatt.

A mindössze 21 éves sportoló számára egy kicsit gyorsan jöttek a sikerek, amik nagyon váratlanul érték, és most jött el egy olyan időszak amikor egy kicsit megállt a fejlődése.

"Ugyanúgy dolgozom mint eddig, de most még nem jön az a nagyobb gyújtás" - mesélte a kézilabdázó.

Hozzátette, türelmesen ki kell várnia azt, hogy most egy stagnáló időszak fog következni és majd jön egy ugrás ami után még jobb játékossá válhat.  

A 21 éves átlövő arra a kérdésre,  miben látja a különbséget a felnőtt és a junior válogatottak között úgy válaszolt, hogy a felnőtteknél nagyobb, és erősebb játékosok vannak mint a junioroknál, ezért fizikálisan erősebbnek kell lenni. 

Említette továbbá, hogy túl kell járni a kapusok eszén, mind válogatott szinten, mind az nb1-ben, ahol szintén nagyon jó kapusokkal találkoznak. 

Felelevenítette, hogy korábban táncolt is. 13-14 éves korában következett be az a váltás az életében, hogy a kézilabda köti le a mindennapjait. Ebben az időszakban kellett eldöntenie, hogy melyik sportágat választja.


Felidézett egy táncversenyt, amin érmet nyert, de aznap délután kézilabda meccse is volt. Edzője végül elengedte, de válaszút elé került, miután édesanyja megkérdezte tőle, hogy a táncot vagy a kézilabdát választja -e?

Noémi végül a kézilabdát választotta. Hozzátette, komolyan tudta venni a sportágat, és fontos célokat tűzött ki maga elé. 


A válogatottal kapcsolatban arra a kérdésre, hogy azokkal az edzőkkel, akikkel együtt dolgozott (Golovin Vladimir, Elek Gábor, Danyi Gábor), mik azok a pozitívumok amiket ki tudna emelni, kifejtette, hogy egy évig volt Golovin Vladimir az edzője, és ahhoz, hogy fejlődhessen, sok türelme volt hozzá az MTK jelenlegi edzőjének. 

"Volt egy rossz technikám az átlövéssel kapcsolatban, és nem jött úgy ki a Fradiban, hogy tudjak átlőni, mert nem kaptam annyi szerepet" 

Hozzátette, hogy az MTK-nál kapott annyi játéklehetőséget, hogy ezt fel tudja használni most már a Fradinál is.

Felelevenítette, hogy mikor Vova lett a junior válogatott edzője,  nagyon örült neki, mert ő ki tudta belőlük azt hozni, hogy világbajnokságot tudjanak nyerni. - emlékezett vissza Háfra. 

Megemlítette továbbá, hogy Danyi Gábornál is pozitívumot érez, és bízik benne, hogy nagyon nagy siker lesz amit ki tudnak hozni az olimpiai selejtezőtornán.

Háfra végezetül klubedzőjéről, Elek Gáborról is mesélt. A Ferencváros edzője most is a maximumot tudja kihozni a belőle elmondása szerint.  

Az elmúlt két hónapban pozitívumnak élte meg, volt, hogy tud regenerálódni, nincs annyi meccs, nem volt annyira stresszes az időszak. Megemlítette, hogy egy picit le tudott nyugodni, és büszkén mesélte, megtanult főzni. 

Mivel barátja is nagyon szeret főzni most közösen végzik ezt a tevékenységet ezáltal ebben is sikerélménye van.

Borítókép: fradi.hu
 

Videók