Legyőztük Portugáliát, ott lesz a férfi kéziválogatott Párizsban!

A Tatabánya városában rendezett férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna záró, Magyarország – Portugália összecsapásán egyértelmű volt a helyzet – aki győz, megváltja jegyét a 2024-es Párizsban esedékes Nyári Olimpiai Játékokra!


A magyar együttes - amelyből ezúttal Szöllősi Szabolcs, Krakovszki Bence, Krakovszki Zsolt és Palasics Kristóf maradt ki - annak tudatában kezdte a meccset, hogy csak győzelem esetén szerez olimpiai kvótát.

Még tíz perc sem telt el, amikor a portugálok időt kértek, mert 7-4-es hátrányban voltak a jól összpontosító, higgadtan, pontosan játszó házigazdákkal szemben. Amikor egy gólra felzárkózott az ellenfél, Bartucz László váltotta Mikler Rolandot a magyar kapuban, és két védéssel mutatkozott be. A túloldalon is kapust cseréltek, de a huszadik percig kellett várniuk az első védésükre. Ekkor már 13-9-re vezetett a házigazda, de a 24. perc után megakadt a támadójátéka, a hibákat pedig rendre góllal büntette az ellenfél. Bodó Richárdék hat percig nem találtak be, a hatékonyabb védekezésre váltó portugálok egy 4-0-s sorozattal fordítottak és a meccs során először vezettek, de az első félidő döntetlennel ért véget.

Árulkodó statisztikai adat volt, hogy a portugál csapat héttel többet lőtt kapura az első harminc percben, mint a hazaiak, utóbbiaknak viszont öttel több védésük volt.

Nem kezdte jól a második felvonást a magyar együttes, ráadásul Bánhidi Bence boka-, Ancsin Gábor pedig térdsérülés miatt kivált a játékból. A szakmai stáb 21-18-as hátránynál időt kért, Bánhidi vissza tudott állni, és úgy tűnt, csapata lassacskán megtalálja a megoldást az ellenfél gyors visszarendeződésére és rendkívül szigorú védekezésre (22-22). 

Az utolsó 12 percet Sipos Adrián nélkül játszották le a magyarok, mert a beálló döntetlen állásnál piros lapot kapott fejre irányuló ütésért. Portugália megint ellépett kettővel, ekkor Fazekas Gergő helyére visszaállt Lékai Máté irányítani, és ez bizonyult a siker kulcsának. Egy 3-0-s sorozattal összejött a fordítás, a 27. perc után megint a házigazdáknál volt az előny, és 27-25-nél elérhető közelségbe került a kvóta.

A következő gólt az ellenfél lőtte, de a meccs legvégén a remek magyar védekezés, Bartucz László bravúros védései, illetve - a később a mezőny legjobbjának megválasztott - Imre Bence, Bodó Richárd és Lékai Máté góljai olimpiai kvalifikációt jelentettek.

Olimpiai selejtezőtorna, 3. játéknap:

Magyarország - Portugália 30-27 (16-16)

A mezőny legjobbjának megválasztott Imre Bence 9 góllal, Bánhidi Bence és Szita Zoltán 4-4 találattal, Bartucz László 12 védéssel járult hozzá a sikerhez.

Korábban játszották: Norvégia - Tunézia 41-24

A csoportot Norvégia nyerte a magyarok, a portugálok és Tunézia előtt.

A magyar férfiválogatott eddig nyolc alkalommal szerepelt az olimpián - legutóbb 12 évvel ezelőtt Londonban -, eddigi legjobb eredménye az 1936-os, az 1980-as, az 1988-as, a 2004-es és a 2012-es negyedik helyezés.
 

(Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Videók