Kirúgták a francia kapitányt! A másodedző lesz az utóda

Dinart a legutóbbi Eb sikertelensége miatt rúgták ki.


Didier Dinart helyett Guillaume Gille lett a francia kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A francia szövetség kedden jelentette be a 43 éves Dinart távozását, valamint segítője, a szintén 43 éves Gille előléptetését.

Utóbbi megbízatása ideiglenes, és az áprilisi, hazai rendezésű olimpiai kvalifikációs tornára szól.

A viadalon résztvevő négy válogatott közül az első kettő jut ki Tokióba.


A házigazda franciák ellenfele a januári Európa-bajnokságon ezüstérmes horvát, a kontinensbajnokságon hatodik portugál, valamint a tunéziai csapat lesz. A portugálokkal az Eb-n is találkoztak a franciák, és 28-25-re alulmaradtak.

Dinart és Guillaume Gille játékosként mindent megnyert a franciákkal. Előbbi 2016 szeptemberében került a válogatott élére, amellyel aranyérmes lett a 2017-es, hazai rendezésű világbajnokságon, míg egy évvel később az Eb-n, két évvel később pedig a vb-n végzett bronzérmesként.

Idén azonban a várakozásoktól elmaradóan szerepeltek az Eb-n, amelyen már a csoportkör második fordulója után biztossá vált, hogy nem juthatnak tovább a D jelű négyesből. Végül egy győzelemmel és két vereséggel harmadikként zártak a csoportban, ami a végelszámolásnál a 14. helyet jelentette.

A 2008-ban és 2012-ben olimpiai aranyérmes, hatszoros (1995, 2001, 2009, 2011, 2015, 2017) vb-győztes franciák 1992-től minden olimpián részt vettek, ezeken öt alkalommal kerültek a négy közé, 2008-tól pedig egy év (2013) kivételével minden esztendőben szereztek érmet világversenyen. 

Borítókép: Facebook.com/ Didier Dinart Officielle


 

Videók