Időntúli hétméteressel nyert Grúzia Magyarország ellen

Így egyetlen vereséggel, de selejtezőcsoportja élén végzett férfiválogatottunk.


A magyar férfi kézilabda-válogatott 31-30-ra kikapott Georgiától az Európa-bajnoki selejtezősorozat utolsó fordulójában, vasárnap Tatabányán.

Eredmény, 6. (utolsó) forduló, 6. csoport:
Magyarország-Georgia 30-31 (14-17)

Mivel márciusban a negyedik győzelmükkel a magyarok biztosították továbbjutásukat és csoportelsőségüket, José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány úgy döntött, több fiatalnak is lehetőséget ad, hogy tanuljanak és még jobban megismerjék a játékrendszert. A hétfő óta együtt készülő keretből ezúttal Nagy Martin maradt ki. Palasics Kristóf bravúros védésekkel, Lékai Máté viszont meglepő hibákkal kezdte a meccset, amelynek elején a vendégek vezettek egy góllal. Az irányítóposztra Fazekas Gergő érkezett, majd Rodríguez kapitány időt kért, de a játék képe nem változott. Csütörtökön Litvániában az összeszokatlanság ellenére kevés hibával, lendületesen, hatékonyan kézilabdáztak a magyarok, most viszont sok volt a rontás támadásban, és a pontatlanság védekezésben. A hajrában Georgia egy 3-0-s sorozattal ellépett négy találattal, és a sok hibával tarkított, alacsony színvonalú első félidő után 17-14-es előnyben volt.

A második félidőben Hanusz Egon irányított és Andó Arián védett, de ettől sem került lendületbe a csapat. Georgia kettős emberhátrányból is betalált, de az idő előrehaladtával fáradni látszott, és Hanusz vezérletével a 44. percben egyenlítettek a házigazdák. Több mint harminc perc után ismét átvette a vezetést a magyar válogatott (25-24), amelynek javult a védekezése és a kapusteljesítménye is. A házigazdák 5-1-es sorozata után egyenlített Georgia, majd Szita Zoltán elrontotta az utolsó magyar lövést, a vendégek pedig egy időntúli büntetővel megnyerték a meccset. Andó Arián négy, Palasics Kristóf öt védéssel zárt. A túloldalon Giorgi Tskhovrebadze nyolc, Teimuraz Orjonikidze hét gólt lőtt, Zurab Tsintsadze 12 alkalommal védett. A két csapat 15. egymás elleni mérkőzésén 11 magyar siker mellett a negyedik georgiai (grúz) győzelem született.

A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Magyarország 10 pont, 2. (és továbbjutott) Svájc 8, 3. Georgia 4, 4. Litvánia 2

A januári, németországi Európa-bajnokságra a csoportok első két-két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik jutott ki. A torna résztvevője továbbá a házigazda Németország, valamint a legutóbbi kontinenstorna három dobogósa: Svédország, Spanyolország és Dánia.
 

Borítókép: MTI/Krizsán Csaba

 

Videók