A legkomolyabb óvintézkedések lesznek a férfi kézilabda vb-n

Azt még nem tudni, lehetnek-e majd egyáltalán nézők a versenyen.


Minden eddiginél aprólékosabb, körültekintőbb a januári, egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság szervezése - jelentette ki Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség (IHF) elnöke csütörtökön, online nemzetközi sajtótájékoztatón.

A koronavírus-járvány miatt kényszerülnek a rendezők arra, hogy gyakorlatilag minden részletre odafigyeljenek, és már a csapatok beutazása előtti egy hónapban is ajánlásokat, előírásokat fogalmaztak meg a résztvevőknek. A sportágban soha nem látott alapossággal készülnek fel a házigazdák a vb egészségügyi oldalára - emelte ki Musztafa.

Az IHF részéről elhangzott, hogy csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet beutazni az országba. A 32 csapatnak - köztük a magyar válogatottnak - ajánlják, hogy a vb előtti egy hónapban már edzőtáborban készüljenek. Az Egyiptomba érkezéskor a küldöttségeket azonnal szállodába viszik, és ott is tesztelik az akkreditált személyeket. A negatív eredmény megérkezésig mindenki karanténban marad. A vb ideje alatt háromnaponta lesznek ellenőrzések.

Aki tüneteket mutat, például lázas, azonnal elkülönítik a szállodákban kialakított helyiségekben. Innen csak 72 óra különbséggel vett két negatív teszttel lehet kijönni. Azokat, akik érintkeztek a tüneteket mutatóval, szintén tesztelik.

Minden csapat mellett, valamint minden szállodában és csarnokban lesz hivatalos orvos, akit értesíteni kell az esetleges megbetegedésekről. Külön előírások vonatkoznak a válogatottakat kísérő buszvezetőkre és az étkezésért felelős személyzetre. Az étkezések során nincs felszolgálás, csak önkiszolgálás. Minden hivatalos helyen, a szállodákban és arénákban felállítanak testhőmérséklet-mérő állomásokat is.

A nézők beengedéséről még nem született döntés, az IHF folyamatosan tárgyal az egyiptomi hatóságokkal. Musztafa reméli, hogy az arénák befogadóképességének harminc százalékáig beengedhetnek szurkolókat a biztonságos távolságtartás és maszkviselés mellett.

A játékosok az edzések és a mérkőzések során az öltözőben csak a szükséges minimális időt tölthetik el, átöltözniük és fürdeniük a szállodában kell.
Az internetes sajtótájékoztatón a szervezők bemutatták a csarnokokat és a szállodákat is.

A vb-t - amelynek mezőnye első alkalommal lesz 32 csapatos - január 13. és 31. között rendezik négy egyiptomi városban. A magyar válogatott a gízai A csoportban január 15-én a Zöld-foki Köztársaság, 17-én Uruguay, 19-én pedig Németország együttesével találkozik.

A csoportbeosztás:
A csoport (Gíza): Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki Köztársaság
B csoport (Új főváros): Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C csoport (Alexandria): Horvátország, Katar, Japán, Angola
D csoport (Kairó): Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E csoport (Gíza): Norvégia, Ausztria, Franciaország, Egyesült Államok
F csoport (Új főváros): Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G csoport (Kairó): Svédország, Egyiptom, Csehország, Chile
H csoport (Alexandria): Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe.

Borítókép: Getty Images

Videók