Pink kifizeti azoknak a játékosoknak bírságát, akik nem akartak bugyiban játszani

Az énekesnő szerint túlzottan szexista volt a szabály, ami miatt kiszabták a büntetést.


Az amerikai popsztár, Pink vállalta, hogy kifizeti annak a kézilabdacsapatnak a bírságát, amit azért büntettek meg, mert tagjai a strandkézilabdában szokványos bugyis alsórész helyett rövidnadrágban léptek pályára.

A norvég szövetség még július elején kérte az Eb szervezőbizottságát, hogy a hagyományos bikinialsó helyett játékosaik rövidnadrágot húzhassanak. Indoklásukban az állt, hogy a ruhadarab feleslegesen szexista és az épp menstruáló hölgyek kellemetlenül érzik magukat miatta.

A szervezők elutasították a kérést, az EHF szabályaira hivatkozva. Az előírásban az szerepel, hogy a játékosok legfeljebb 10 centiméter oldalhosszú alsóneműt hordhatnak. A norvég csapat a tiltás ellenére rövidnadrágban lépett pályára a spanyolok elleni bronzmeccsen. A „nem megfelelő ruházat” miatt az EHF 1500 eurós bírságot szabott ki a csapatra.

A hír az egész világot megdöbbentette. A Norvég Kézilabda Szövetség bejelentette, hogy kész kifizetni a büntetést, ám Abid Raja az ország kulturális-, és sportminisztere teljesen nevetségesnek nevezte a helyzetet. A volt teniszező Billie Jean King elsőként jegyezte meg, hogy szexista ez a felfogás, amit abba kell hagyni. Ezt követően az amerikai énekes, Pink is beszállt a vitába és Twitterén felajánlotta, hogy kifizeti a csapat bírságát.


"Nagyon büszke vagyok a norvég női kézilabda-válogatott tagjaira, amiért tiltakoztak a formaruhával kapcsolatos szexista szabályok ellen. Gratulálok hölgyeim! Örömmel kifizetem nektek a bírságotok. Csak így tovább” – írta közösségi oldalán, majd hozzátette, szerinte inkább az EHF-et kéne megbüntetni, szexizmus miatt.

A norvég csapat Instagram-történetben köszönte meg Pink üzenetét.
"Wow! Nagyon köszönjük a támogatást” – osztották meg.

Michael Wiederer, az EHF elnöke nemrég bejelentette, hogy módosítani kívánják a női sportolókra vonatkozó egységes szabályozást.

"Megerősíthetem, hogy az EHF mindent megtesz annak érdekében, hogy a sportolók egységes szabályozása megváltoztatható legyen" - mondta.

"Jelentős erőfeszítéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy a sportot a lehető legjobb módon népszerűsítsük mindenki számára, nemtől függetlenül” -tette hozzá.

Pink egyébként gyakran támogatja azokat a női sportolókat, akiket igazságtalanság ér. Legutóbb a teniszező Oszaka Naomi mellett állt ki.

 

Borítókép: twitter.com

Forrás: givemesport.com

 

Videók