Norvégia visszamondta a kézilabda Eb-t

A szövetség elnöke szerint lehetetlen az ottani szabályok szerint megrendezni a kontinenstornát.


A norvég egészségügyi hatóságok valamint politikai nyomás hatására Norvégia úgy döntött, hogy nem rendezi meg a 2020-as női kézilabda Európa-bajnokságot. 

"Az elmúlt napokban egyeztettünk az Európai Kézilabda Szövetséggel, hogy megtaláljuk a legideálisabb megoldást arra, hogy a kontinenstornát meg lehessen tartani Norvégiában.

A két rendező ország jelenleg azon dolgozik, hogy Dániában meg lehessen tartani a december 3-án rajtoló világeseményt, amely gazdaságos megoldás lenne.
 Hálásak vagyunk az együttműködésért, de el kell ismernünk, hogy ilyen szigorú szabályok szerint nem tudjuk megrendezni a kontinenstornát." - jelentette ki a Norvég Kézilabda Szövetség elnöke, Kari Geir Lio. 

A norvég szabályok szerint, ha egy csapat bármely játékosa pozitív koronavírus-tesztet produkál, akkor az egész csapatnak 10 napos karanténba kell vonulnia. Ezért kerestek egy alternatív megoldást a társrendezők illetve az Európai Kézilabda Szövetség. 

Dán sajtóhírek szerint a magyar csapat Koldingban játssza le a csoportmérkőzéseit az Európa-bajnokságon. 

A magyar válogatott eredetileg Trondheimben játszotta volna a csoportmérkőzéseit sorrendben Horvátország, Szerbia és Hollandia ellen, így nagy kérdés lesz, hogy hol fogják rendezni a világeseményt. Felmerült az is, hogy a teljes kontinenstornát Dániában rendezik meg. 
 

A CSOPORTBEOSZTÁS

A-CSOPORT (Herning): Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia
B-CSOPORT (Herning): Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország
C-CSOPORT (?): Hollandia, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Horvátország
D-CSOPORT (?): Norvégia, Románia, Németország, Lengyelország

A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe.

 

Forrás: handball.no
Borítókép: Jan Christensen / FrontzoneSport via Getty Images

Videók