Magyar kézibravúr: EHF-kupa-győztes a Dunaújváros!

A Dunaújvárosi Kohász KA 29-21-re legyőzte a német Tus Metzingen csapatát a női kézilabda EHF Kupa döntőjének visszavágóján, így 55-49-es összesítéssel elhódította a trófeát.


EHF Kupa, döntő, visszavágó:
Dunaújvárosi Kohász KA-Tus Metzingen (német) 29-21 (18-14)

A Dunaújváros gólszerzői: Triscsuk 11/3, Azari 6, Bulath 3/2, Szalai 3, Takács D. 2, Vincze 2, Kovács A. 2.

A párharcot a Dunaújváros nyerte 55-49-es összesítéssel.

Telt ház és kiváló hangulat fogadta a csapatokat, amelyek az európai szövetség által alkalmatlannak ítélt dunaújvárosi sportcsarnok helyett a Veszprém Arénában léptek pályára.

Egészen 7-7-ig jól tartotta magát az első meccset 28-26-ra megnyerő Metzingen, de ezt követően Oguntoye Viktória védéseinek és Triscsuk Krisztina góljainak köszönhetően fokozatosan növelte előnyét a Dunaújváros (13-8). A vendégek a norvég Tonje Loseth vezérletével igyekeztek felzárkózni, de a szünetben így is négy gól volt a különbség (18-14).

A folytatásban Konkoly Csaba vezetőedző német csapatának hátránya tovább nőtt (23-17), részben azért, mert a finálé első meccsének egyik legjobbja, a magyar válogatottban is megfordult Temes Bernadett ezúttal nem kézilabdázott olyan eredményesen, mint múlt szombaton. A kapus, Sabine Stockhorst igyekezett versenyben tartani a Metzingent, de a dunaújvárosiak támadásban és védekezésben is rendkívül hatékonynak bizonyultak.

A vége előtt 11 perccel Zdravko Zovko, a magyar csapat horvát edzője időt kért, és mivel játékosai a továbbiakban is betartották taktikai utasításait, magabiztosan nyerték meg a finálé visszavágóját.

"Gyors játékra törekedtünk, tudtam, hogy az ellenfélnek jó az első sora, de nincs sok cseréje. Ezért mondtam a lányoknak, hogy sokat kell futni, mert így a végére elfogyhat az ellenfél ereje" - nyilatkozta a Dunaújváros mestere a Sport 1-nek. Hozzátette, a fiatal, kevés rutinnal rendelkező csapata nagyon akarta a győzelmet, egyúttal pedig megköszönte a szurkolóknak a buzdítást.

"Az első félidőben a védekezésünk volt jó, a második félidőben meg a támadásunk, de mindkét játékelemben felülmúlt minket a Dunaújváros, gratulálunk neki" - mondta Konkoly Csaba, a vendégek szakvezetője. - "Kis csapatunktól óriási eredmény volt, hogy idáig eljutott. Ez egy rangos nemzetközi kupa, ahol nem szégyen másodiknak lenni."

Az EHF Kupát a Debrecen 1995-ös és 1996-os, a Dunaferr 1998-as, a székesfehérvári Cornexi 2005-ös és a Ferencváros 2006-os sikere után hatodik alkalommal nyerte magyar együttes.

A dunaújvárosi női kézilabdacsapat az 1995-ös KEK-győzelem, az 1998-as EHF Kupa-elsőség, illetve az 1999-es BEK- és európai Szuperkupa-siker után ötödször harcolt ki európai kupatrófeát, a magyar bajnokság mostani idényében viszont nem jutott be az elődöntőbe.

Videók