Jöttek, láttak és győznének. Így jutott el a CSZKA Moszkva a Final Fourba

Az orosz csapat hazájában már megnyerte a bajnoki címet. A Bajnokok Ligáját is megnyerné. Út Budapestre 1. rész.


Május 29-én és 30-án rendezik meg a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét a Papp László Budapest Sportarénában. A 2013/14-es szezon óta minden évben itt rendezték meg ezt az eseményt, amely rengeteg kézilabdát szerető embert hozott össze.

A tavalyi évben azonban sajnos a rendezvény a koronavírus-járvány miatt elmaradt, és a középdöntők után félbe kellett szakítani a szezont. Ezúttal ez nem történt meg, és nagyon nagy dolog, hogy nézők előtt tudják megrendezni a klubkézilabdázás csúcsának is mondott eseményt. Az elmúlt években amikor magyar csapat ott volt a Final Fourban (2015 kivételével minden idény végén) akkor mindig telt ház volt.

A járvány miatt az Európai Kézilabda Szövetség csak fél házat engedélyez, de ez összességében így is 6000 embert jelent.
Egy világjárvánnyal tarkított idény végén nézzük meg mire lehet képes az a négy együttes, aki ott lesz a Final Fourban.

Cikksorozatunk első részében a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe először bejutó CSZKA Moszkva együttesét mutatjuk be.

A 2019-ben megalakult klub vezetősége az első, 2019-2020-as szezon előtt több neves orosz válogatott játékos szerződtetését jelentette be. A csapat vezetőedzőjének pedig a dán Jan Leslie-t nevezték ki. A legnagyobb igazolás az olimpiai bajnok Daria Dimitrieva és az egyszer már visszavonult Jekatyerina Ilina megszerzése volt. A fővárosiak azonban rivális Rosztov Dontól is több játékost átcsábítottak.


Daria Dimitrieva (kékben) játéka meghatározó lesz a moszkvai csapatnak.
Fotó: Facebook.com/ EHF Champions League
 

A vezetőség a csapat megalapításakor azt tűzte ki célul, hogy három éven belül Bajnokok Ligáját nyer.

Az orosz csapat ebben az idényben először szerepel a legrangosabb nemzetközi porondon és mindjárt egy döntetlennel mutatkoztak be az ötszörös BL győztes Győr ellen.

A csoportkörben két alkalommal legyőzték a Brest Bretagne-t és a Buducnoszt Podgoricát is.

A csoportkör zárófordulójában még az első helyre is volt esélyük, azonban a Győrben sima vereséget szenvedtek, de így is a második helyen végeztek a magyar bajnok mögött.

Az eredeti versenykiírás szerint ez automatikusan a legjobb nyolc közé jutást jelentette volna, de a világjárvány miatt számtalan mérkőzés elmaradt, ezért az Európai Kézilabda Szövetség úgy döntött, hogy a nyolcas csoportokból az első két helyen továbbjutó csapatnak is játszani kell a nyolc közé jutásért.

Drámai továbbjutások az egyenes kieséses szakaszban

A CSZKA Moszkva a szlovén Krim Ljubjana együttesét kapta és nem kis meglepetésre öt góllal győzni tudtak a szlovének a párharc első felvonásán. Így főhetett a feje az orosz csapatnak a visszavágó előtt, de végül az idegenben szerzett több találat az oroszoknak kedvezett így „hivatalosan” is bejutottak a legjobb nyolc közé. 

Ezután a mérkőzés után némiképp váratlanul elküldték Jan Leslie-t és helyére a játékosként olimpiai bajnok Olga Akopiant (Levina) nevezték ki.

A negyeddöntőben a román bajnok CSM Bucuresti következett és az első mérkőzésen csak az utolsó percek végjátéka miatt nem dőlt el a továbbjutás. Öt góllal kapott ki Romániában a fővárosi csapat. A visszavágó előtt, amit nézők előtt játszottak le a kérdés az volt, hogy le tudják-e dolgozni a hátrányt. Az utolsó percekig nyitva maradt a kérdés, de végül továbbjutott az orosz csapat először a Final Fourba jutva ezzel, először története során. 

Mi változott az edzőváltás óta?

Nehéz ezt eldönteni, talán Akopian mentalitása és hozzáállása rendet teremtett a fejekben és ez a CSM ellen továbbjutást jelentett. Az orosz kézilabda erejét jól mutatja, hogy a Rosztov-Don együttesét legyőzve megnyerték a bajnokságot sok kézilabda szurkolót meglepve ezzel.

A keret erőssége

A keret erősségét figyelembe véve azonban nem meglepő, hogy az orosz csapat a négy közé jutott, hiszen olyan rutinos kapusuk van, mint a 42 éves Chana Masson, vagy éppen Anna Sedoykina. A legnagyobb név talán azonban nem is ők ketten, hanem a Lada Togliattiból igazolt Daria Dimitrieva, vagy éppen a nagy riválistól Rosztov Dontól érkezett Ekaterina Ilina.
A svéd Sabine Jacobsen kőkemény védőmunkájával okozhat fejfájást az ellenfeleknek.

A CSZKA Moszkva ellenfele a második elődöntőben a norvég Vipers Kristiansand lesz. 

Borítókép: Facebook.com/ EHF Champions League 

Videók