Visszalép a két főszponzor, ha Minszkben rendezik a jégkorong vb-t

Hónapok óta kérdés a fehérorosz rendezés a belpolitikai helyzet miatt.


A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) főszponzora, a Skoda, valamint a Nivea visszalép a támogatástól, amennyiben Minszk otthon adhat idén a világbajnokságnak.

Az IIHF-en hónapok óta nagy a nyomás, hogy vegye el a rendezés jogát a fehéroroszoktól a belpolitikai helyzet miatt. A Skoda jelezte: 28 éve büszke partnere a szövetségnek, ám az emberi jogokat tiszteletben kell tartani.

A vb-t az eredeti tervek szerint Minszk és Riga közösen rendezi május 21. és június 6. között.

René Fasel, az IIHF elnöke pénteken - miután hétfőn Minszkben találkozott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel és a szervezőbizottság belorusz tagjaival - úgy nyilatkozott: van B tervük arra az esetre, ha Fehéroroszország nem tudja vendégül látni a vb mezőnyét. Hozzátette: Lettország egyedül is lehet rendező, vagy pedig Dánia és Szlovákia ad otthont a tornának. A döntés várhatóan a január 25-26-i IIHF-tanácsülésen születik meg.

Lukasenka tavaly augusztusi újraválasztása óta a fehérorosz ellenzék folyamatosan tüntet az elnök távozását és új választások kiírását követelve. Számos ország, így a 2021-es vb másik rendezője, Lettország is arra szólította fel az IIHF-et, hogy vigye el a tornát Minszkből a fehéroroszországi feszült politikai helyzet, az ellenzékiekkel szembeni erőszakos hatósági fellépések és a sorozatos bebörtönzések miatt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) november végén hivatalos eljárást indított az amúgy Lukasenka vezette fehérorosz nemzeti olimpiai bizottság ellen, a rendőri erőszak miatt pedig az Európai Unió úgy határozott, hogy szankciókkal sújtja azokat, akik felelősek a brutalitásért.

Hétfőn Lukasenka a Fasellel történt megbeszélése után úgy fogalmazott: a nemzetközi bírálatok ellenére országa készen áll a május-júniusi jégkorong-világbajnokság társrendezőjeként a lebonyolításra.

Borítókép: Getty Images
 

Videók