Rekord az Erste Ligában

Még sosem versenyzett ennyi csapat.


Szombaton a magyar bajnok Ferencváros és a Magyar Kupa-győztes Debrecen tüskecsarnokbeli Szuperkupa-mérkőzésével megkezdődik a hazai jégkorong 2021/22-es idénye, az Erste Liga pedig rekordlétszámmal, 11 együttessel rajtol jövő pénteken.

A szezonnyitó sajtótájékoztatón Szőke Álmos ligaelnök kiemelte, az előző évadban a mérkőzések kétharmada szoros volt, 1-2 gól különbséggel dőlt el, és a rájátszásban is kiélezett párharcok zajlottak. A DVTK három év után visszatér a szlovák bajnokságból és a Győr - amely a Vasas jogát vette át - indulásával újabb nyugat-magyarországi csapat csatlakozott, ráadásul az FTC a teljes szezont a Tüskecsarnokban töltheti.

"Ezeknek mind-mind nézőcsalogató hatásuk lesz, és reméljük, a koronavírus-járvány sújtotta szezont követően most a teljes idényben jöhetnek majd szurkolók"
- tette hozzá.

Szabados Richárd, a liga alelnöke, a névadó pénzintézet vállalati üzletágának vezetője szerint pikáns és izgalmas szezon előtt állnak, rekordlétszámmal. Számos programmal szeretnék visszahozni a nézőket a csarnokokba. Mind a 11 csapat első hazai összecsapását ingyenesen lehet megtekinteni, a DVTK az egyik legnagyobb hazai szurkolótáborral rendelkezik, a Győr bevonásával új város csatlakozik a ligához, ráadásul a sportág népszerűsítése miatt szeretnének mérkőzéseket rendezni Zalaegerszegen és Ajkán is, ahol jelenleg nincs felnőtt profi csapat.

A liga szurkolói mentorprogramot is indít - a "vezérszurkolók" egyik feladata az lesz, hogy minél több nézők csábítsanak ki a csarnokokba -, ezen kívül támogatják, hogy a csapatoknak legyen nemzetközi színvonalnak megfelelő kabalafigurája. A csarnokok a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint védettségi igazolvánnyal látogathatók.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy két együttes, a svéd Magnus Sundqvist személyében új vezetőedzővel készülő, címvédő SC Csíkszereda, valamint a trónról letaszított, magyar bajnoki arannyal "vigasztalódott" FTC-Telekom egyértelmű célja, hogy megnyerje az Erste Ligát. A székely klub éppen csütörtökön jelentette be a hat NHL-es idényt lehúzott, hét elitvilágbajnokságon járt fehérorosz Szjarhej Kosztyicin szerződtetését.

A finalista Brassó - amely hosszas huzavona után szerzett indulási jogot - dobogóra vágyik, akárcsak a harmadik erdélyi csapat, a Gyergyói HK. Az MK-győztes DEAC és az UTE az elődöntőt célozza meg. A szlovák bajnokságból visszatérő DVTK magyar fiatalokkal próbál építkezni, akárcsak a fehérvári székhelyű Titánok. A MAC és a Győr a rájátszásba jutást jelölte meg célként, és szeretnének egy kör menni. A Dunaújváros feledtetni kívánja az előző szezont, amelyben sereghajtó volt, és most reméli, hogy a playoff-ba jut.

Az alapszakasz február 19-ig tart, mindegyik csapat négyszer játszik egymással. Idén sem lesz középszakasz, a legjobb hat együttes egyből a rájátszásba kerül, míg a 7-10. helyezettek playoff kvalifikációs párharcot játszanak három nyert meccsig. Ezt követően minden párharc az egyik csapat negyedik sikeréig tart.

A negyeddöntőre az alapszakasz első helyezettje választ magának ellenfelet az "alsó négyesből", a második és harmadik helyezettje úgyszintén. A magyar bajnok az a magyar bázisú csapat lesz, amely az Erste Ligában a rájátszást beszámítva a legelőkelőbb helyen végez.

Ez lesz a 14. profi, határokon átnyúló szezon Magyarországon, és az ötödik, amelynek névadója az Erste Bank.

Az eddigi bajnokok:

2009: HC Csíkszereda (romániai)
2010: Budapest Stars
2011: HSC Csíkszereda (romániai)
2012: DAB-Docler
2013: DAB-Docler
2014: Nové Zámky (szlovák)
2015: Miskolci Jegesmedvék
2016: DVTK Jegesmedvék
2017: DVTK Jegesmedvék
2018: MAC Budapest
2019: FTC-Telekom
2020: FTC-Telekom és SC Csíkszereda (romániai) - a koronavírus-járvány miatt a szezon félbeszakadt és két bajnokot hirdettek
2021: SC Csíkszereda

Borítókép: ersteliga.hu

Videók