Megvan a magyar férfi jégkorong-válogatott új szövetségi kapitánya

Majoross Gergely lett a világ élvonalába visszajutott magyar férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya. Megbízatása három évre szól.


Kercsó Árpád 2001-es távozása óta ő az első magyar szakember, aki nem ideiglenesen vezeti a nemzeti csapatot.

Majoross - aki vasárnap lesz 45 éves - a 2019-es divízió I/A-s tornán megbízottként már irányította a válogatottat. Az új kapitány első tétversenye az augusztus 29. és szeptember 1. közötti pozsonyi olimpiai selejtező lesz.

A korábbi kapitány, a kanadai Don MacAdam - miután lejárt a szerződése - a sikerrel megvívott bolzanói divízió I/A-vb után távozott posztjáról, és éppen ő - mint a magyar szövetség sportigazgatója - tett javaslatot Majoross kinevezésére Such György elnöknek, az elnökség pedig kedden elfogadta a jelölést.

Az elnök elmondta, hogy az elnökség többségi határozattal fogadta el Majoross kapitányi kinevezését.

"Nagyon örülünk annak, hogy magyar kapitányunk van. Hosszabb időt vett igénybe, mire meg tudtunk állapodni" - utalt az elnök arra, hogy Majoross Gergellyel akár már korábban is lehetett volna szerződést kötni, de a szakember akkor még a német Ravensburggal volt munkaviszonyban.

Majoross a bemutatkozó keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy amikor elkezdte azt edzősködést, az számára egy álommunka volt.

"A hároméves megállapodás jó lehetőség, hogy folyamatot vigyünk a rendszerbe. Sikeres generációváltáson és világbajnokságon vagyunk túl. Azon fogunk dolgozni, az a cél, hogy olyat vigyünk véghez, ami még nem volt a magyar hokiban, és ez lehet akár az A-csoportban maradás is" - mondta az új kapitány, aki kiemelte: részmunkaidőben lesz kapitány és még keresi azt a klubot, ahol a szezon közben is dolgozhat, és ahol támogatják, hogy a kapitányi teendőit is ellássa a nemzetközi szünetek alatt.

Majoross játékosként tagja volt a 2008-as szapporói feljutást kiharcoló válogatottnak, a nemzeti csapatban közel 150-szer szerepelt. 2011-es visszavonulását követően edzőnek állt.

A MAC juniorjainak, majd a Miskolci Jegesmedvék és a MAC magyar, illetve szlovák bajnokságban szereplő felnőtt együtteseinek trénere volt. Kétszer nyert MOL, illetve Erste Ligát. Ezt követően, 2021-től tavaly nyárig a szlovák Nové Zámky vezetőedzőjeként tevékenykedett, majd az elmúlt idényben a német másodosztályú Ravensburgnál dolgozott.

Hét szezon át volt a válogatott másodedzője is.

(Borítókép: MJSZ)

Videók