Kékbe öltözött az NHL

A St. Louis Blues idegenben győzte le a Boston Bruinst, ezzel megszerezte története első Stanley Kupáját.


A St. Louis Blues nyerte a Stanley Kupát az észak-amerikai jégkorongligában, miután szerdán a Boston Bruins vendégeként 4-1-re győzött a döntő utolsó, hetedik mérkőzésén.
A Blues, mely 1967 óta tagja a ligának, története első bajnoki címét szerezte: három korábbi fináléjában még csak mérkőzést sem tudott nyerni.
 
A mindent eldöntő találkozón a Blues kapusa, Jordan Binnington 32 védést mutatott be, ezzel alapozta meg csapata sikerét. A hálóőrt tavaly decemberben rendelték fel az első kerethez, január 7-én védte először a Blues kapuját, azóta viszont kirobbanthatatlan volt a kezdőből. Újonc kapus nyert már Stanley Kupát, de úgy még nem, mint most Binnigton: a rájátszás mind a 16 győztes mérkőzésen ő védett.
 
Jordan Binnington 32 védéssel járult hozzá a Blues történetének első Stanley Kupa-győzelméhez.
Fotó: Bruce Bennett/Getty Images
 
Társai közül Ryan O'Reilly és Alex Pietrangelo az első, Brayden Schenn és Zach Sanford a harmadik negyedben talált be, amivel a St. Louis már 4-0-ra vezetett. A Bruins 2:10 perccel a találkozó vége előtt szépített. A rájátszás legértékesebb játékosának O'Reillyt választották, aki a fináléban öt gólt és négy gólpasszt jegyzett, és Wayne Gretzky 1985-ös teljesítménye óta az első olyan hokis lett, aki egymás után négy nagydöntős összecsapáson is betalált.
 
Ryan O'Reilly a döntő hét mérkőzése során öt gólt ütött, négyet pedig előkészített. Nem véletlen, hogy ő lett az MVP.
Fotó: Bruce Bennett/Getty Images
 
A St. Louis finálés szereplése csodaszámba ment: a csapat novemberben a rossz rajt miatt edzőt váltott, Craig Berube vette át Mike Yeo helyét a padon, és január 3-án még a mezőny utolsó helyén állt.
Ezután viszont 45 mérkőzésből 30-at megnyert, bejutott a rájátszásba, ahol előbb a Winnipeg Jets (4-2), majd a Dallas Stars (4-3), végül pedig a San Jose Sharks (4-2) együttesét búcsúztatta.
 
St. Louis-i csoda a jégen: Craig Berube novemberben lett a csapat vezetőedzője, januárig pedig ligautolsók voltak.
Júniusban pedig Stanley Kupát ünnepelhet a Bluessal.
Fotó: Patrick Smith/Getty Images
 
A Blues 52 évnyi várakozás után nyert bajnoki címet, a liga történetében ez a leghosszabb időszak egy csapat első Stanley Kupa-diadaláig.
A hatszoros bajnok Boston 2011 után ünnepelhetett volna újra.
 
Eredmény, Stanley Kupa-döntő, 7. mérkőzés:
Boston Bruins-St. Louis Blues 1-4 (0-2, 0-0, 1-2)
A párharc végeredménye: 4-3 a St. Louis javára.
 

Videók