Jogerős: csíkszeredai pénzbírság és pontlevonás

Jogerőssé vált a hárompontos levonás és a háromezer eurós büntetés Kevin Constantine hivatalos személyként történt jogosulatlan szerepeltetése miatt a jégkorong Erste Ligában játszó SC Csíkszeredával szemben.


 A magyar szövetség (MJSZ) elnöksége - mint a sportfegyelmi feladatokat másodfokon ellátó testület - szerdán helybenhagyta a székely klub ellen meghozott fegyelmi döntést, vagyis a három pont levonását, valamint a háromezer eurós büntetést. A testület minden további Erste Liga-mérkőzésre három büntetőpontot ró ki abban az esetben, ha hivatalos személy jogosulatlanul tartózkodik a cserepadon. A jogerőre emelkedett döntést a Csíkszereda a Fővárosi Törvényszékhez benyújtott keresettel támadhatja meg.

Az elnökség áttekintette az elsőfokú eljárásban keletkezett iratokat, a szeredai fellebbezést, valamint a mellékletet, és egyetértett a fegyelmi bizottság azon megállapításával, hogy a Csíkszereda az MJSZ képviselőinek előzetes tájékoztatása ellenére, szándékosan hagyta figyelmen kívül, hogy Kevin Constantine-t nem nevezheti a mérkőzésekre hivatalos személyként.

Az MJSZ főtitkára, Sipos Levente azért kezdeményezett fegyelmi eljárást a fegyelmi bizottságnál a Csíkszeredával szemben az Erste Liga-versenyszabályzat megszegésének gyanújával, mert Kevin Constantine-t a sportszervezet hivatalos személyként nevezte a Gyergyói HK elleni mérkőzésre 2023. november 19-én.

Az amerikai szakember tavaly nyáron érvényes szerződése ellenére távozott a magyar férfi szövetségi kapitányi és a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzői posztjáról, és hazájában a kiemelt kanadai junior-bajnokságban (WHL) érdekelt csapathoz igazolt családi okokra hivatkozva. Azonban a szezon elején fegyelmi okok miatt menesztették, így került képbe a szeredai szerződése. A magyar szövetség a szerdai közleményében kitért rá, a WHL képviselői az MJSZ megkeresésére megerősítették, hogy Kevin Constantine-nak a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységét rasszista megnyilvánulása miatt 2023. szeptember 25-én határozatlan időre felfüggesztették, ami alól - kérelemmel - legkorábban 2025 júliusában mentesülhet.

Az Erste Liga menedzsere november 6-án, az MJSZ főtitkára pedig november 13-án értesítette a Sport Club Csíkszeredát, hogy Kevin Constantine az Erste Liga- és az MJSZ-versenyszabályzata szerint nem nevezhető hivatalos mérkőzésre, mivel érvényes eltiltás alatt áll. A klub e jelzések és figyelmeztetések ellenére hivatalos személyként nevezte Kevin Constantine-t november 19-én.

Fotó: MJSZ

Videók