Hatgólos vereség az amerikaiaktól

A magyarok számára kedden, közép-európai idő szerint 19.20 órakor a franciák elleni, bennmaradás szempontjából fontos összecsapás következik.


Spiller István, az MTI különtudósítója jelenti:- A magyar válogatott 7-1-re kikapott az esélyesebb, világranglista-negyedik amerikai csapattól a jégkorong-világbajnokság tamperei csoportjának második fordulójában, vasárnap.

Kevin Constantine szövetségi kapitány alakulata két percig vezetett Sofron István révén, de utána érvényesült a papírforma. A magyarok számára kedden, közép-európai idő szerint 19.20 órakor a franciák elleni, bennmaradás szempontjából fontos összecsapás következik.

Eredmények, 2. forduló:
A csoport (Tampere):

Egyesült Államok-Magyarország 7-1 (2-1, 2-0, 3-0)

Két csere volt a dánok elleni 3-1-es szombati vereséghez képest: Bálizs Bence pihenőt kapott, helyére Horváth Dominik állt a kapuba, neki ez volt az első felnőtt vb-mérkőzése. Ezen kívül Terbócs István helyére Kóger Dániel került a csatársorba, míg Szirányi Bence változatlanul a kimaradók között volt. Az amerikaiak a nyitónapon legyőzték a címvédő, olimpiai bajnok, házigazda finneket, ezzel egycsapásra a csoport favoritjai lettek. A gárda átlagéletkora nincs 25 év, fiatal NHL-esekből, illetve az egyetemi ligában (NCAA) szereplő, szélvészgyors és remekül lövő játékosokból áll. Ezt az összecsapást 5258-an tekintették meg, közülük közel ezer volt a magyar szurkoló, és szinte végig énekelték az összecsapást, remek hangulatot teremtve a Nokia Arénában.

Bátran kezdett a magyar együttes, az 5. percben Sofron István - aki a hét évvel ezelőtti egymás elleni vb-meccsen, valamint a dánok ellen szombaton a becsületgólt ütötte - közelről a léc alá emelt, és megint Szabó Bencétől kapott remek keresztpasszot. Bő két perc múlva jött a válasz, a finnek ellen duplázó Alex Tuch volt könyörtelen, miután Hári János csúnyán eladta a korongot. A harmad vége előtt Nick Bonino maradt egyedül a kapu előtt, és senkitől sem zavartatva a hálóba emelt, noha előtte volt arra lehetőség, hogy a magyarok kijuttassák a pakkot a zónájukból. A második játékrészre fokozta az iramot a világranglista-negyedik, Sofron pedig kiült a büntetőpadra. Csakhamar Bonino használta ki, hogy Horváth Dominik nem tudott rátenyerelni a korongra. Ekkor már elmaradtak a magyar akciók, a védekezésre kellett összpontosítani. Az újabb amerikai fór kimaradt, ám Cutter Gauthier szólóban kiugrott, és Horváth lábai között talált be.

A harmadik harmad amerikai találattal indult, az előrehúzódó hátvéd, Connor Mackey közelről, kapásból volt eredményes. Egy kapuvas és eladott korong után Rocco Grimaldi növelte a különbséget. A hajrában egy kontrából Luke Tuch lőtte ki a jobb felső sarkot. Ez volt a két csapat harmadik egymás elleni ütközete, és mindig a tengerentúliak nyertek, az összesített gólkülönbség magyar szempontból 2-15.

Borítókép: jegkorongszovetseg.hu

Videók