Esélye sem volt a magyaroknak a svédek ellen a jégkorong vb-n

Gólt ugyan lőttünk, de a jóval erősebb ellenfél hétnél állt meg a végén.


A tíz NHL-es játékossal felálló svéd válogatott esélyeshez méltón 7-1-re legyőzte a magyar csapatot a jégkorong-világbajnokság tamperei csoportjában, a negyedik forduló csütörtöki játéknapján.

Két gyors svéd gól után Kiss Roland szépített, ez volt a történelmi első magyar vb-találat a rivális ellen. A folytatásban szinte felborult a pálya, a második harmadban 19-0, a harmadikban 17-0 volt a kapura lövési arány.
A folytatás sem lesz könnyebb: pénteken a címvédő, olimpiai bajnok, világranglista-vezető, a frenetikus hazai közönség előtt szereplő finn csapat ellen lép jégre Kevin Constantine szövetségi kapitány alakulata.

Eredmény, 4. forduló: A csoport (Tampere):
Svédország-Magyarország 7-1 (3-1, 3-0, 1-0)
-------------------------------------------
gól: Lindberg (2.), de la Rose (6., 39.), Everberg (18.), Petersson (25.), Berggren (38.), Raymond (49.), illetve Kiss (8.)

A magyarok a dánok és az amerikaiak elleni papírforma vereség után hosszabbításban legyőzték a franciákat, és változatlanul saját kezükben van a sorsuk a bennmaradást illetően. A svédek három sikerrel kezdték a tornát.
Kevin Constantine a hátvédsorban Szirányi Bencét becserélte Pozsgai Tamásra, míg a támadók között Csányi Karol helyett Kóger Dániel állt be. Az első támadósorból kikerült Sebők Balázs, helyére Papp Kristóf került Hári János és Galló Vilmos mellé. Papp az egész mezőnyben a harmadik legjobb arányban (64,71 százalék) hozza el a korongbedobásokat, azaz sok támadást tud előkészíteni. Sebők Nagy Gergővel és Terbócs Istvánnal alkotott egy triót. A kapuban az amerikaiak ellen védő Horváth Dominik kezdett.

Ez volt a két csapat közös történelmének második vb-mérkőzése, az elsőt 1935. január 21-én, azaz több mint 88 esztendeje Davosban a svédek nyerték 3-0-ra. A másik hat, egyaránt barátságos összecsapáson 1/5-ös a magyar mutató. A Nokia Arénában több mint ezren szurkoltak a válogatottnak - 6500 fölött volt a nézőszám -, ám nem egymás melletti szektorokban foglaltak helyet a magyar szimpatizánsok. "Itthon vagyunk!" - harsogták.

Másfél perce ment a meccs, amikor Oscar Lindberg bombája kötött ki a rövid sarokban. Az éppen Svédországban légióskodó Galló gyorsan egyenlíthetett volna, Jesper Wallstedt azonban védett. Magyar előnyben Hári adta el a korongot, ebből Jacob de la Rose lőtt a jobb felső sarokba, s ekkor a svédek már öt kapura lövésnél jártak. Azonos létszám mellett elaludt a skandináv védelem, ezt a hátvéd Kiss Roland használta ki, Walstedt nem látott a takarástól. Ez volt a vb-k történetének első magyar gólja a svédek ellen. Bartalis István és Garát Zsombor volt a két gólpasszos. Bátrabb lett a Constantine-csapat, helyzetekig is sikerült eljutnia, ám a bántóan üresen hagyott Dennis Everberg lehűtötte a kedélyeket.

A második játékrész elején Bartalist bottal visszahúzásért, Stipsicz Bencét pedig a játék késleltetéséért (a nézőtérre emelte a pakkot) kiállították, a kettős fórt Andre Petersson használta ki. Hatalmas fölényben volt ekkor az ellenfél, a magyarok a félpályán is alig jutottak át. A svéd lendületet egy kapus elleni szabálytalanság sem törte meg, Jonatan Berggren a számára visszahagyott korongot zúdította a jobb felső sarokba. Negyvenhárom másodperc múlva de la Rose közelről nem hibázott. Ebben a harmadban nem volt magyar kapura lövés - ez egészen kivételes negatív mutató -, míg a rivális 19-szer próbálkozott.

A záró harmadban is svéd ütőkön vándorolt a korong, viszont az északiak már nem támadtak teljes elánnal, inkább passzolgattak vagy cselezgettek. A 49. percben Lucas Raymond így is könnyedén talált be. Ebben a periódusban sem volt magyar próbálkozás, amelyet Wallstedtnek hárítania kellett volna.

Az utolsó percek már nem hoztak izgalmakat, az összesített kapura lövés 51-9 volt a svédek javára.
Később:
Dánia-Németország 19.20

B csoport (Riga):
később:
Csehország-Szlovénia 15.20
Svájc-Szlovákia 19.20


Borítókép: MTI / Illyés Tibor
 

Videók