Tenisz

Ilyen volt Roger Federer utolsó mérkőzése

A rajongók újra átélhetik Roger Federer pályafutásának utolsó 12 napját.

Csütörtökön a Prime Videón megjelent a FEDERER: Tizenkét utolsó nap című dokumentumfilm.

Az Oscar-díjas Asif Kapadia és társrendezője, Joe Sabia példátlan betekintést nyújtanak Federer pályafutásának befejezésébe a korábbi világelső visszavonulási döntésébe való betekintéstől a pályán töltött utolsó pillanatáig.

A dokumentumfilm megjelenése előtt az ATPTour.com visszatekintett Federer utolsó mérkőzésére a 2022-es Laver Kupán.

A svájci utoljára lépett pályára a nagy rivális Rafael Nadal oldalán.

A páros 40 alkalommal találkozott egymással a legendás rivalizálásuk során, és további háromszor ATP-Tour-szintű páros mérkőzéseken. De ez volt az első alkalom, hogy hivatalos mérkőzésen osztoztak a pálya ugyanazon oldalán.

Az európai csapat Federerrel és Nadallal elvesztette a mérkőzést – a világcsapat Frances Tiafoe és Jack Sock 4-6, 7-6(2), 11-9-re győzte le őket. A szurkolók azonban inkább a hétvége érzelmeire fognak emlékezni, mint a lejátszott pontokra.

Minden idők talán két legnagyobbja egy érzelmes pillanatot osztott meg egymással a csapat kispadján.

"A meccs, igen, önmagában, az biztos, hogy különleges, de igazából minden, ami utána történt, mert nem tudtam, hogy ki jön énekelni, mi fog történni, hova kell mennem, mit várnak tőlem, vagy hogy meddig fog tartani" – mondta Federer. "Aztán azt hiszem, ha körülnézek, és látom, hogy mindenki elérzékenyült, nyilván ez még jobb, vagy még rosszabb, nem is tudom, mit mondjak."

"Ez az, amire emlékezni fogok – az arcok, amiket érzelmesnek láttam, igen. Rafa volt az egyik közülük (mosolyogva). Sajnálom."

Ez Federer visszavonulása volt, nem Nadalé. De a spanyol világossá tette, mennyire fontos volt számára is ez a pillanat.

"Számomra óriási megtiszteltetés volt, hogy részese lehettem sportágunk történetének eme csodálatos pillanatának, és ugyanakkor sok közös év, sok mindent megosztottunk egymással" – mondta Nadal. "Amikor Roger elhagyja a Tourt, igen, az én életem egy fontos része is távozik, mert minden olyan pillanat, amikor mellettem vagy előttem volt életem fontos pillanataiban."

Borítókép: AFP/Getty Images