Nemzetközi labdarúgás

Hiába a chipes labda, azt egyelőre csak az Eb-n használhatják

A válasz: nem.

A 2024-es Eb-n alkalmazott, új labdatechnológia egyelőre ugyanis nem ültethető át az európai bajnokságokba. 

A miértnek prózai oka van. Az Euro2024 újdonsága egy mikrochip az Adidas által tervezett labdában. Ez a chip érzékelőként működik, lehetővé téve, hogy pontosan meghatározzák a labda helyét a pályán, és észleljék, ha érintkezésbe kerül a játékosokkal.

A technológia tartalmaz egy "Snickometer"-t, amelyet a krikettben használnak a labdaérintkezés meghatározására.

Ezt a technológiát először a Belgium-Szlovákia találkozón láthatta a közönség "munka közben", amikor elvették Lukaku második gólját Lois Openda kézezése miatt.

Ez azonban jelenleg nem használható az európai bajnokságokban, mivel Európa öt legjobb ligájának egyike sem az Adidas által tervezett labdákat használja, mert a szerződése másokkal van.

A chip kialakítását és elhelyezését az Adidas szabadalmaztatta, ami azt jelenti, hogy a többi szolgáltatónak saját verziót kell kifejlesztenie. Amit már el is kezdtek, azonban a levédetés miatt ez nem kevés költség és idő lesz majd.

A chip tervezésében segédkező Kinexon cég korábban a Derbystarral és a Pumával dolgozott együtt. A La Liga és a Serie A Puma labdákat használ, míg a Bundesliga a Derbystart. A Premier League pedig jövőre vált Nike-ról Pumára, vagyis a pénz addig biztosan felülírja a technológiai fejlődést. Aminek sok szurkoló ezúttal örül majd.

(Fotó: Tribuna)