Kép forrása: Alberto Gardin/Eurasia Sport Images/Getty Images)

Brazília egyik államában szentesítették a törvényt, amely a rasszizmustól és a homofób megjegyzésektől védi a sportesemények résztvevőit.

A Real Madrid és a brazil válogatott sztárja, Vinícius Júnior az egyik hangadója a futballisták közül a rasszizmus elleni harcnak. A kiváló szélsőt több borzasztó atrocitás is érte már spanyolországi pályafutása alatt. Hazájából rendre támogató üzeneteket kapott, Brazília viszont most új szintre emelte az ilyen esetek kiszűrését.

Ennek az egyik konkrét példája, hogy kedden Rio Grande do Sul államban szentesítették az úgynevezett Vini-törvényt!

A Diario AS értesülése szerint a törvény lehetőséget ad a játékvezetőknek arra, hogy jogi keretek között tartsák kordában az államon belüli sporteseményeket.

Rasszista vagy homofób bekiabálások, vagy gesztusok esetén a játékvezető bármikor megállíthatja a mérkőzést, amíg a vétkes drukkerek abba nem hagyják a viselkedést. Amennyiben újra megismétlődik a dolog, akár 10 percre is szüneteltethetik a találkozót, illetve a bíró leküldheti a játékosokat a pályáról. Ha pedig a viselkedés állandósul, azonnal véget vethet a mérkőzésnek.

A játékvezetőket külön kérték, ha ilyet tapasztalnak azonnal értesítsék az illetékes hatóságot, illetve hangosbemondón tájékoztassák a szurkolókat.

Amennyiben a diszkriminatív megjegyzések még a meccs előtt megtörténnek, a játékvezetőnek jogában áll elhalasztani az ütközetet.

Fontos megjegyezni, hogy ezen szabályok nagy része a FIFA anti-diszkriminációs protokolljában is jelen vannak, de a törvénybe vezetésükkel a játékvezetőket és a játékosokat is védik Brazíliában.

Korábban egy Valencia – Real Madrid mérkőzésen történtek miatt két spanyol szurkolót börtönbüntetésre ítéltek.