Öt kategóriában hat magyar versenyző száll harcba a hétvégén az érmekért és a helyezésekért a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által létrehozott Motorsport Games elnevezésű eseményen Rómában és az olasz főváros közelében elhelyezkedő Vallelunga versenypályán.

A FIA motorsport világtanácsa még júniusban döntött az "autósport olimpia" elindításáról, és azóta az is biztossá vált, hogy a következő három évben más-más helyszín lesz a házigazda. A versenyzők a nemzetüket képviselve csapnak össze egymással, akárcsak a nyári és a téli olimpiákon.

A római viadalon hat kategóriában, GT-ben, túraautóban, Formula-4-ben, driftben, szimulátorban, valamint gokart szlalomban rendeznek versenyeket, a dobogósok az ötkarikás játékokhoz hasonlóan érmeket kapnak. Magyarországot hat pilóta képviseli, a GT kivételével minden géposztályban lesz versenyzője a Magyar Nemzeti Autósport Szövetségnek (MNASZ), amely pályázati úton választotta ki a válogatott tagjait.

Túraautóban a kétszeres gyorsasági kamionos Európa-bajnok Kiss Norbert indul majd egy Alfa Romeo Giulietta TCR volánjánál, míg Formula-4-ben Tóth László, driftben Szántó Zoltán, szimulátorban Báder Benjámin, gokart szlalomban pedig Németh Bálint és Kiss Dorka áll rajthoz.

A versenyeket minden kategóriában a Vallelunga versenypálya területén bonyolítják le, de az eseményt csütörtökön megelőzi egy utcai parádé Róma belvárosában, ahol a hivatalos megnyitóra is sor kerül.

Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke, a magyar csapat vezetője azt mondta az MTI-nek, nagy megtiszteltetés a hazai autósport és a szövetség, valamint a versenyzők számára is, hogy az első Motorsport Games-en ott lehet a magyar válogatott.
"Ötvenegy nemzet pilótái versenyeznek majd Vallelungában, és azt gondolom, mindenki számára hatalmas élmény lesz, hogy a Colosseum mellett mutatják majd be a versenyzőket, mi pedig büszkén vonulhatunk fel a nemzeti lobogónk alatt" – mondta a FIA motorsport világtanács üléseinek magyar résztvevője.

""
A Motorsport Games sajtótájékoztatója (Forrás: fiamotorsportgames.com)

Kiss Norbert a Hungaroringen tesztelte az Alfa Romeót az elmúlt hetekben, és úgy véli, sikerült egy jó alapbeállítást találniuk, amelyen reményei szerint már csak finomítani kell majd Vallelungában.

"Nagyon nagy jelentősége lesz a pénteki szabadedzéseknek, az ott rendelkezésre álló időt kell majd hatékonyan kihasználnunk, hogy aztán az időmérő edzésen és persze a versenyeken minél jobb eredményt tudjunk elérni" – nyilatkozta az MTI-nek a 34 éves szombathelyi versenyző, aki pályafutásának korai szakaszában, 2005 és 2010 között Magyarországon különböző túraautós sorozatokban nyert országos bajnoki címeket.

"Megnéztük már az ellenfeleket, azt gondolom, hogy a belga, holland, szlovák és brit rivális erős lesz, de azért ez a verseny mindenki számára egy kicsit ugrás az ismeretlenbe, mert ezek a pilóták eddig nem igazán mentek még egymás ellen" – mondta Kiss, aki szerint, ha a szabadedzések jól sikerülnek, és a versenyautó beállításai is megfelelőek lesznek, akkor lehet esélye a dobogóra, vagy akár a futamgyőzelemre.

A GT géposztályban nem lesz magyar induló, itt egy 22 versenyautóból álló mezőny versenyez majd az érmekért. A többek között Porschékat, Aston Martinokat, Lamborghiniket, Ferrarikat és Audi R8-asokat is felvonultató kategóriában minden országból egy pilótapáros kapott lehetőséget, őket – a többi indulóhoz hasonlóan – a saját nemzetük autósport szövetsége választotta ki. A géposztályban három egyórás versenyt rendeznek a hétvége során, és a résztvevőknek minden egyes futamon kötelező legalább egy boxkiállást végrehajtaniuk, eközben a versenyzők is váltják egymást.

A túraautós kategóriában a szabadedzések után két időmérő edzésre, valamint két versenyre kerül sor Vallelungában, a 20 induló között Kiss Norbert kétszeres Európa-bajnok gyorsasági kamionversenyző képviseli Magyarországot egy Alfa Romeo Giulietta TCR volánjánál. Kiss pályafutása korai szakaszában, 2005 és 2010 között Magyarországon különböző túraautós sorozatokban nyert országos bajnoki címeket, ellenfelei között pedig ott lesz például a túraautózásban nagy tapasztalattal rendelkező holland Tom Coronel (Honda Civic), a szlovák Matej Homola (Hyundai i30), a hazai közönség előtt szereplő olasz Enrico Bettera (Audi RS3 LMS), a brit Rory Butcher (MG6 XPower), illetve a német Luca Engstler (Hyundai i30).

A Formula-4 géposztály különlegessége az, hogy a Motorsport Games-en debütálnak azok az egységes F4-es versenyautók, amelyek már a Forma-1-ből is ismert hibridmotorokkal vannak felszerelve. A magyar színeket ebben a kategóriában Tóth László képviseli majd a 20 fős mezőnyben. A Formula-4-eseknek a pénteki szabadedzések után szombaton egy időmérő edzést és egy versenyt, vasárnap pedig egy újabb futamot rendeznek.

Driftben a különböző európai és nemzetközi sorozatokban is szerepelt Szántó Zoltán áll majd rajthoz Magyarország képviseletében, mégpedig egy 550 lóerős BMW E30 volánja mögött. Ebben a szakágban 24 versenyző indul, a pénteken este sorra kerülő kvalifikáció után a legjobb 16 jut tovább az egyenes kieséses szakaszba, amely a döntővel ér majd véget szombaton este. Különlegesség, hogy a driftesek minden eseményét villanyfénynél, a Vallelunga versenypálya egy erre a célra kialakított szakaszán rendezik meg. A driftben a pilótákat párokba sorsolják, és a duók egymás elleni futamait a versenybírók pontozzák, a lényeg pedig az, hogy a versenyzők a lehető legkisebb távot tegyék meg egyenesen, az autó keresztbe csúsztatását minél több ideig fenntartsák, ennek stílusát és a kanyarvételi technikát értékelik a bírók.

Szimulátorban a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által meghatározott platformon, a Gran Turismo Sportban mérik össze tudásukat az indulók, a 30 fős mezőnyben magyar részről Báder Benjámin lesz majd a résztvevő. A szimulátorosok viadalának minden szakaszát a Vallelunga versenypálya területén elhelyezkedő konferenciaközpontban rendezik meg, pénteken szabadedzésekkel, szombaton pedig kvalifikációs és egyenes kieséses szakaszokkal, amelyek után kialakul a nagydöntőben résztvevő 12 fős mezőny. A finálét szombaton este tartják.

Gokart szlalomban Németh Bálint és Kiss Dorka képviseli a magyar színeket a Motorsport Games-en, ebben a kategóriában a szervező FIA kifejezetten az utánpótlás korosztályra koncentrálva, 14 és 16 év közötti fiúknak és lányoknak tette lehetővé a részvételt. A két magyar fiatalnak 28 páros lesz az ellenfele. Ebben a géposztályban bóják segítségével alakítanak ki párhuzamos ügyességi pályát, amelyen a párosoknak egymást váltva kell végighajtaniuk a gokarttal. Minden versenyzőnek három kört kell megtennie, ebből az elsőt még nem mérik, a második kettőnél viszont már számítani fog az időeredmény. Pénteken gyakorlást, szombaton a kvalifikációt, vasárnap pedig a döntőig tartó egyenes kieséses szakaszt rendezik meg.

Az első Motorsport Games programja csütörtökön a római városi felvonulással és ünnepélyes megnyitóval kezdődik, a versenyekre – a szabadedzésekre, időmérőkre és kvalifikációs futamokra, illetve futamokra – péntektől vasárnapig kerül sor.

Borítókép: fiamotorsportgames.com