Úszás

Három magyar ezüstérem a nyitónapon

Holló Balázs ezüst-, Zombori Gábor pedig bronzérmet nyert, utóbbi ráadásul honfitárását követve teljesítette az olimpiai szintet 400 méter vegyesen a belgrádi Európa-bajnokság medencés úszóversenyeinek hétfői nyitónapján.

A két magyar az első két idővel várta a finálét, Holló ráadásul az előfutamban teljesítette az olimpiai szintet. A fináléban aztán szinte végig fej fej mellett úsztak, azonban a görög Aposztolosz Papasztamosz mellen nagyon ellépett tőlük, amit a két magyar nagy hajrája ellenére sem tudott behozni.

Ugyanakkor Zombori nem sokkal Holló (4:11.51) után csapott célba, és 4:11.70 perces idővel – amely kereken egy másodperccel jobb, mint egyéni legjobbja, amivel áprilisban majdnem olimpiai szintet úszott – könnyedén teljesítette az ötkarikás elvárást (4:12.50).

"Abban bíztam, hogy Balázs és köztem dől el majd a végén az arany, de a görög nagyon elment mellettem. Összességében nagyon jó volt, hogy egymás mellé kerültünk, így remekül tudtunk versenyzeni. Az Európa-bajnokságra a legjobb nevezési idővel jöttem, így az érem és az olimpiai szint alapelvárás volt magamtól" – nyilatkozta Zombori.

férfi 400 m vegyes, Európa-bajnok:
———————————–
Aposztolosz Papasztamosz (Görögország) 4:10.83
2. HOLLÓ BALÁZS 4:11.51
3. ZOMBORI GÁBOR 4:11.70

A finálék végén a férfi és a női 4×200 méteres gyorsváltó is ezüstérmet nyert.  

A Németh Nándor, Holló Balázs, Márton Richárd, Kós Hubert összeállítású négyes hatalmas csatában szorult a győztes litvánok mögé. A staféta első embere, Németh Nándor ráadásul olimpiai szintet érő időt ért el.

A BVSC kiválósága 1:46.11 perces idővel váltott elsőként, ezzel pedig teljesítette 1:46.26-os párizsi kritériumot. Németh februárban a dohai világbajnokságon első magyarként nyert érmet 100 méter gyorson, abban a számban már korábban megvolt az olimpiai szintje.

A nőknél a délelőtti csapatból kikerült a rekordot jelentő 11. Európa-bajnokságán szereplő Jakabos Zsuzsanna, valamint Ugrai Panna, a helyükre Késely Ajna és Molnár Dóra került be. A fináléban a magyarok gyakorlatilag az első pillanattól kezdve az izraeliek mögött tempóztak, utolsó emberként Pádárnak nagyjából négyméteres hátrányt kellett volna ledolgoznia, és bár szépen jött fel, a hajrában már nem tudta megszorongatni riválisát.

férfi 4×200 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
Litvánia 7:08.04 perc
2. MAGYARORSZÁG (NÉMETH NÁNDOR, HOLLÓ BALÁZS, MÁRTON RICHÁRD, KÓS HUBERT) 7:09.59
3. Görögország 7:09.73

női 4×200 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
Izrael 7:51.83 perc
2. MAGYARROSZÁG (ÁBRAHÁM MINNA, KÉSELY AJNA, MOLNÁR DÓRA, PÁDÁR NIKOLETT) 7:52.92
3. Törökország 8:01.58

(Fotó: Magyar Úszó Szövetség)