Egyéb sportok

Halász Bence ezüstérmes lett a római Európa-bajnokságon

A szombathelyiek kétszeres világbajnoki bronzérmese küzdelmes időszak után érkezett az olasz fővárosba. A szezon elején ugyanis nem jöttek a tőle megszokott jó eredmények. Aztán a május végi, budapesti nemzetközi viadalon 77,77 méterig jutott, majd már az Eb-n, a szombati selejtezőben egy könnyed dobással, 77,84 méteres eredménnyel biztosította helyét a fináléban.
Halász a selejtező után arról beszélt, hogy nagyon jól kivitelezett dobást mutatott be, amibe azért nem adott bele mindent, így bízik benne, hogy vasárnap képes lesz tovább javulni. Ehhez képest a döntőt kifejezetten rosszul kezdte.

A finálé az idén már 80 méter közelébe került francia Yann Chaussinand 78,37 méteres dobásával kezdődött, majd következett a magyar klasszis, akinek nyitókísérlete rövidre, mindössze 72,74 méteresre sikerült. Az első kör után a lengyelek olimpiai bajnoka, a címvédő Nowicki vezetett 78,61-gyel, Halász pedig a hetedik helyen állt.

A folytatásra aztán összekapta magát, és az elsőnél lényegesen összeszedettebb kísérlettel, idei legjobbját megjavítva 77,99 méterig jutott, ezzel előrelépett. Nowicki azonban közben 80,14-es dobással megerősítette vezető helyét, illetve az ukrán Mihajlo Kohan (78,45 m) és a német Merlin Hummel (78,85 m) is elé került.

Halász Bence ugyanakkor nem ijedt meg a riválisok jó dobásaitól és harmadikra tovább javult, 78,55-re javított, majd aztán a negyedik körben egy egészen parádés dobással rukkolt ki: a kezéből 80,49 méterig repült a kalapács, amivel átvette a vezetést. A verseny végig kiélezett volt, a magyar dobó nem nyugodhatott meg, hiszen Nowicki 35, Kohan pedig – 80,10-es harmadik dobásával – 39 centivel volt csak mögötte. Ráadásul ötödikre Kohan 80,18-ra javított és megelőzte Nowickit, Halász Bence pedig a hálóba vágta a szert.

Az utolsó sorozatban aztán Kohan nem tudott megújulni, Nowicki viszont ismét bizonyította klasszisát, 80,95 méteres dobással az élre került és végül megnyerte a versenyt, mivel Halász Bence nem javított. Annak ellenére, hogy az utolsó pillanatokban veszítette el az aranyérmet, Halász láthatóan nagyon elégedett és boldog volt, széles mosollyal az arcán ünnepelte ezüstjét. Ez volt a magyar küldöttség első érme a római Eb-n.

""

A győztes lengyel Wojciech Nowicki a férfi kalapácsvetés döntőjében a római atlétika Európa-bajnokságon 2024. június 9-én. MTI/Kovács Tamás

"A bemelegítésnél a második dobásom a 80-as vonalat csípte, így tudtam, hogy menni fog ez. Aztán az első dobásnál egy kisebb technikai hibát követtem el, a kalapács végighúzta a hálót, ami szerintem vagy öt métert levett belőle, így lett 72 méter" – elevenítette fel a váratlanul nehéz kezdését az MTI-nek versenye után Halász Bence, hangsúlyozva, hogy nem izgult a rossz kísérlet miatt, a harmadik sorozat előtt viszont nagyon, mivel a versenyzők kijelzőjéről levették a másodikra elért eredményét, így annak tudatában készült a harmadik dobásra, hogy kieső helyen van. – "Leírhatatlan az az érzés, amikor tudod, hogy itt most vagy véged, vagy megcsinálsz technikailag egy jó dobást, amivel továbbjutsz. Az viszont hatalmas erőt ad, nemcsak most, vagy a pályafutásod során, hanem életed végéig, hogy ezt meg tudtad csinálni."

Halász Bence arról is beszélt, hogy a 80,49 méteres negyedik dobásának nagyon örül, mert ezzel túlteljesítette az Eb-re kitűzött célját.

"Az Európa-bajnokság előtt azt szerettük volna, ha a kalapács valahol 79 és 80 méter között esik le. Ezt most gyakorlatilag túlteljesítettem" – jegyezte meg a 26 éves klasszis, aki az utolsó sorozatban számított rá, hogy a lengyel riválisa túldobhatja és egyáltalán nem bánkódik emiatt.

A két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon Halász ugyancsak Nowicki mögött lett második.

(Borítókép: Halász Bence a férfi kalapácsvetés döntőjében a római atlétika Európa-bajnokságon 2024. június 9-én. A magyar versenyző ezüstérmet nyert a versenyen. MTI/Kovács Tamás