Ha nem tiszteled a tengert, meghalhatsz! - Visszafordult Rakonczay

Bár a magyar sportoló mindent megtesz álmai megvalósításáért, a legfontosabb pillanatban képes volt higgadtan, felelősségteljes döntést hozni.


Rakonczay Gábor január 25-én hajnalban vágott neki az Atlanti-óceánnak, hogy két hónap alatt meghódítsa azt egy SUP segítségével. Az út harmadik napján azonban meghibásodást észlelt deszkáján, így rövid mérlegelés után visszafordult.

Minden jól indult:

Rakonczay január 25-én, helyi idő szerint reggel 7 órakor indult útnak. A kikötőből együtt rugaszkodott el azzal a Graham Waltersszel, aki ötödször vágott neki a kihívásnak. 

Néhány órával a part elhagyása után a magyar sportoló videóüzenetben tudtatta követőivel, hogy minden rendben van.  

Security Check Required

(null)

Egy nappal később már első éjszakájának körülményeiről írt:

"Minden oké, jól vagyok, sikerült aludnom is valamennyit. Oldalról csapkodtak a hullámok. Eddig 45 kilométert haladtam. Köszönöm a rengeteg üzenetet és a szurkolást!"

Küzdelmes nap után, örömteli folytatás:


“Az első, meglehetősen küzdelmes nap után, amikor minden méterért meg kellett küzdenem, hogy távolodjak a szigettől, elkezdtem végre elég jó tempóban haladni.
Napnyugta után Graham megállt pihenni, én viszont a nagy hajóforgalom miatt éber maradtam, és egész éjjel eveztem, így már nem látjuk egymást. Hajnalban sikerült kicsit alduni. A hullámok nem kímélnek, a biztonság kedvéért az összes rekeszt átvizsgáltam, és a kormány szerkezetével is akadt egy kis munkám. Az már látszik, hogy a legnagyobb a feladat, a felszerelésem szárazon tartása. És meg kell tanulnom kapaszkodva aludni, a becsapódó hullámok miatt.
Jól vagyok, köszönöm a rengeteg üznetetet, a csapatom szerint fantasztikusak vagytok!”

Az élet mindent felülír, Rakonczay meghozza élete egyik legnehezebb döntését:

Az élet tényleg mindent felülír. Már a második napon is sokkal erősebb volt a szél, mint amire az előrejelzésekből számítani lehetett. Az éjszaka folyamán megsérüt a tőkesúly, és Gábor kisebb vízszivárgást vett észre a sup alján, így a saját biztonsága érdekében úgy döntött, hogy 160 megtett kilométer után visszafordul a Kanári-szigetek felé.

Az elemekkel küzdve: mindenki összefog Gáborért:

Mivel visszafelé sokkal nehezebb a haladás és az időjárási viszonyok sem kedveznek, ezért az itthoni csapat Gáborral egyeztetve megpróbál minden követ megmozgatni a gyors segítség érdekében. Sikerült elérni a Gran Canaria szigetén lévő Légrádi Márkot, aki felajánlotta, hogy ő és legénysége, a Sunday Morning nevű vitorlással biztosítja Gábor biztonságos visszajutását a szárazföldre.

Újra biztonságban:

Gábort megtalálta a Légrádi Márk és legénysége vezette vitorlás! Már útban vannak a Kanári-szigetek irányába!

Rakonczay Gábor expedíciójáról folyamatosan beszámolunk majd oldalunkon!

Borítókép: Facebook/Rakonczay Gábor
 

Sport365.hu - Hihetetlen: ezzel a lélekvesztővel vágott neki Rakonczay az óceánnak - videó

Rakonczay Gábor junár 25-én hajnalban elindult a Kanári-szigetekről, hogy megvalósítsa azt, amire ez idáig senki nem vállalkozott. Egy közel 250 kilós, kabin nélküli deszkán állva evezve akarja meghódítani az Atlanti-óceánt. A magyar sportoló hetedszer vág neki az útnak, azonban ez a valaha volt legminimalistább eszköz amivel próbálkozik.

Videók