"Fájó szívvel a levonulás mellett döntöttünk"

Klein Dávid és Suhajda Szilárd nem indulnak neki újra a csúcstámadásnak.


Az Eseményhorizont két hegymászója, Klein Dávid és Suhajda Szilárd szeptember elsején indult el Budapestről Nepálba.

A hosszú repülőút után néhány napot a fővárosban Kathmanduban töltöttek, majd egy helyi járattal repültek tovább Pokharába. Útjukat busszal és terepjáróval folytatták, utána pedig hozzávetőleg egy hetet sétáltak, hogy elérjék az alaptábort.

Az alpinisták célja, hogy megmásszák a „Viharok hegye”-ként is emlegetett Dhaulagirit. Céljuk a 8167 méter magas csúcs elérése oxigénpalack és teherhordók nélkül. Az alaptáborába szeptember 14-én érkeztek meg.Dávid és Szilárd szeptember 29-én kísérelték meg először a csúcstámadást, azonban időjárási körülmények miatt vissza kellett fordulniuk.

Az alábbi üzenet érkezett hajnalban az Eseményhorizont hegymászóitól:

„6-án 18:00 előtt viharos szélben értük el a 7200 méteres 3-as tábort. Tervünk az volt, hogy csatlakozunk Nims-ek oxigénes csapatához es velük érjük el a csúcsot 7-én délelőtt. Ők egy alacsonyabb táborból indultak és végül 21:00 helyett valamikor éjfél előtt érték el táborunkat.
Hozzánk hasonlóan őket is sátorfogságra ítélte a szél. E sorok pötyögésekor nem tudjuk, mi lett a sorsuk, hogy haladnak. Bőséges O2 használat és bátor nekirugaszkodás mellett esélyük lehet. Sok sikert kívánunk nekik!
Mi hajnali 5-ig egyszer sem éreztük úgy, hogy elfogadható lenne a fagyásveszély, ha palack nélkül elindulnánk. Fájó szívvel a levonulás mellett döntöttünk.”

Borítókép és forrás: Facebook.com/ Klein Dávid 

Videók