Amerikai sportok

Elhunyt a kétes hírű NFL-legenda

Orenthal James Simpson Las Vegasban hunyt el, és a család arra kért minden hírportált, hogy a gyász idején legyenek tisztelettel a magánszférájukra.
Az előbb a USC egyetemi amerikai-futball csapatában a legjobb egyetemi játékosnak kijáró Heisman Trófeát bezsebelő Simpson az NFL-ben is fantasztikus karriert tudott magáénak, nem mellesleg az 1973-as szezonban a liga történetének első játékosaként 2000 futott yard fölött teljesített.

Habár Simpson az atletikus képességeinek köszönhetően vált sztárrá, majd lett többek között a Csupasz Pisztoly-trilógia egyik színésze, az életét alaposan beárnyékolja az egykori ex-felesége, Nicole Brown Simpson és annak barátja, Ronald Goldman 1994-es halálesete, amelynek első számú gyanúsítottja maga az egykori futójátékos volt. És bár az ügyészség felmentette az afro-amerikai hírességet a büntetőperes eljárás során, később a polgári peres eljárás felelőssé tette ex-felesége és barátja halálában, és 33.5 millió dolláros kártérítést kellett fizetnie az áldozatok családjainak.

Ha mindez nem lett volna elegendő, évekkel később újra összetűzésbe került a törvénnyel: korábbi egyetemi relikviák árulása közben elkövetett fegyveres rablás vádjában találták bűnösnek.  A mindenki által csak OJ-ként emlegetett ex-sportoló 9 esztendőt töltött börtönben, mielőtt 2017-ben feltételesen szabadlábra került.

Az azóta eltelt időszakban sokkalta kevesebbet szerepel személyesen a nyilvánosság előtt, ugyanakkor számos dokumentumfilm-sorozat készült élete fontosabb történéseiről, elsősorban a gyilkossági ügyre koncentrálva.

(Fotó: Jason Bean-Pool/Getty Images)